Tuesday, July 21, 2015

Tidak Sabar Menanti Tertubuhnya Parti Baru

Pelbagai reaksi daripada pemimpin PAS berhubung penubuhan parti baru yang bakal menggantikan PAS dalam kesepakatan Tahuluf siyasi dengan PKR dan DAP.

Rata-rata pemimpin PAS tidak senang dengan penubuhan parti baru itu. Mereka mengeluarkan pelbagai andaian mereka sendiri dengan mengambil contoh parti-parti yang lahir selepas pemimpinnya menyingkir diri dari PAS.

Hakikatnya mereka sedar bahawa yang keluar memjadi tulang belakang parti baru yang diketuai Saudara Mat Sabu adalah para pemimpin yang mempunyai latar belakang bersih dan mendapat sokongan padu ahli PAS.

Dengan kelompok 18 orang ini menjadi peneraju maka parti baru tersebut mempunyai kekuatan yang jauh lebih kuat daripada kelompok ulama yang kekal menerajui PAS. Kali ini PAS akan kembali seperti asal. Sebuah parti kecil terumbang ambing ditiup angin seperti di era 70an - 80 an.

Tidak dapat tidak, satu-satunya cara bagi menentukan survival ahli politik PAS ialah mencari sekutu baru. Pilihan yang ada sekarang adalah UMNO. wakakaka

Gua tak sabar menanti PRU14 untuk melihat perkembangan PAS selepas 100% dikuasai ulama.


Surat terbuka buat GHB, harapan kepada harapan baharu – Za’im Yusoff

Tuan pengasas Gerakan Harapan Baru (GHB),

Sebetulnya tulisan ini ialah hasil perbincangan dan sumbang saran rakan-rakan seangkatan yang pernah bergelumang dengan kepelbagaian jemaah, parti dan wadah; anak-anak muda yang sebetulnya sudah merasakan masa depan Malaysia semakin nazak disesakkan kebobrokan insan dari peringkat paling atas sampailah peringkat paling bawah, di tanah tumpahnya darah, Malaysia yang bertuah inilah.

Jujurnya, selepas melihat keberanian tuan melawan arus saat GHB tercetus, ia sekali gus menumbuhkan harapan kembali.

Hayat wajib diteruskan selagi maut belum membilah tenggorok. Justeru, GHB dilihat sebagai talian hayat kepada harapan untuk sebuah Malaysia yang lebih baik pada masa hadapan.

Tuan,

Ya, ada dalam kalangan rakan-rakan kita menganggap Tuan sebagai golongan kecewa tetapi dengan tercetusnya GHB, kami melihat tuan sebagai golongan pemimpin yang tidak pernah berputus asa.

Menjadi kelaziman spesies makhluk ciptaan Tuhan, selagi hidup, selagi itu berjuang mencari ruang dan peluang untuk terus maju dan berkembang, berpindah dan berhijrah apabila langkahnya diempang mahupun ditempangkan oleh musuh yang mungkin tidak sengaja berseteru.

Kami maklum sekiranya jawatan yang tuan kejar, dengan mudah-mudahnya tuan boleh berhijrah mengerumuninya daripada ketumbukan pemerintah; namun tuan memilih jalan yang benar-benar susah; membina GHB daripada titik terendah semata-mata untuk memastikan hayat perjuangan rakyat pasca Pilihan Raya Umum 2013 tidak tersekat. Dari itu, tahniah!

Namun tuan, di sini apalah sudi kiranya mendengar sedikit sebanyak sumbang saran kami, harapan kami terhadap GHB ini agar harapan yang dijanjikan bukan harapan palsu namun harapan yang menjadi realiti demi masa depan ibu pertiwi.

Tuan,

Kami menerima maklum bahawa GHB adalah berteraskan Islam dengan mengedepankan prinsip amanah, progresif dan peduli.

Pertamanya, kami berpesan kepada tuan untuk jujur dengan agama, jujur dengan Islam. Sudah berapa banyak kita menyaksikan bagaimana nas-nas Tuhan dikhadamkan untuk kepentingan peribadi juga organisasi hingga mencekup mulut rakyat jelata daripada berbeza pandangan.

Sebaliknya, tuan jikalau jujur dengan Islam haruslah tuan menjadi khadam kepada nas-nas dengan kefahaman yang bukan sahaja mendalam bahkan juga meluas agar Rahmat Islam itu merentas setiap agama mahupun ras.

Kami khuatir kalau-kalau tuan tergelincir memainkan api perkauman dan keagamaan sedangkan yang kita perlukan daripada tuan adalah untuk benar-benar menguruskan perbezaan kepelbagaian kaum dan agama. Apatah lagi, agama dan kaum tidak pernah bersalah – jika tidak masakan perlembagaan negara kita mengiktiraf kepelbagaian agama dan kaum sejak Malaysia lahir lagi.

Kami perlukan tuan menukarkan kepelbagaian ini kepada kekuatan kita sebagai sebuah negara bangsa dan bukannya kepelbagaian sebagai jalan untuk bersengketa.

Bagi muafakat pakatan yang baru, pastikan tuan bukan sekadar mengisi vakum kekosongan perjuangan Islam sebaliknya tuanlah yang menjadi penyatu semisal sosok Datuk Seri Anwar Ibrahim mahupun Allahyarham Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Jangan sesekali berulasan sesuatu yang pihak GHB belum mendapat kepastian lantaran pantasnya kenyataan selalunya mencantas diri sendiri, tetapi tidaklah pula terlalu naif sehingga terlepas memberikan maklum balas khususnya hal-hal berkaitan sentimen keagamaan dan perkauman.

Tuan membawa Islam. Islam sudah masyhur dengan kepelbagaian aliran dalam bermacam-macam segi. Jadilah pemimpin yang menyatukan ummah dan berjiwa seluas langit selebar bumi.

Serahkan urusan hukum hakam ibadah terutama yang menjadi status quo masyarakat semisal persoalan mazhab kepada para ulama.

Dalam hal-hal fekah, yang kami impikan adalah untuk tuan mengingatkan kami supaya bertakwa di dalam khutbah dan menjadi imam solat berjemaah.

Di akhirnya, biarlah GHB dilihat sebagai agen penyatu; tempat orang-orang Islam dan bukan Islam menumpang naungan rahmatNya.

Tuan,

Kembalikan ahli politik ke fungsi asal penciptaan insan. Ahli politik sebagai khalifah. Ahli politik yang memakai sifat-sifat Allah dengan mendahulukan rahmat berbanding amarah sekalipun amarah sesekali perlu itupun untuk hal-hal tertentu yang benar-benar mengganggu perjalanan sesebuah negara.

Kita mahukan ahli politik sebagai khalifah yang tidak menjadikan keredaan Allah sebagai semata-mata lapikkan alasan sebaliknya seorang ahli politik sebagai khalifah itu berusaha secara istiqamah dan profesional bahawa keredaan Allah kepada pemimpin adalah apabila pemimpin menjalankan pembaikan kepada negara mahupun dunia. Pembaikan yang digerakkan oleh gerak Sunnatullah dan tindak Syariatullah yang tidak pernah dijuzuk-juzukkan.

Oleh itu, mengakulah andai tuan lemah dalam bidang yang tuan bukan berkeahlian. Sebagai pemimpin, tugas tuan untuk memimpin dan mengurus bukannya membimbing dan mencetuskan penyelesaian atas hal-hal yang tuan tidak pakar.

Dalam apa juga bidang, polisi, dasar dan pendekatan, wajibkanlah diri-diri tuan merujuk kepada yang berkeahlian sekalipun mereka datang daripada kelompok musuh politik tuan. Tidak perlulah tuan menapis fikrah, cukuplah tuan menapis hujah dan bekerjasama dengan ahlinya sekalipun mereka naif siasah.

Mulakanlah perbincangan dengan mereka, “hari ini mari kita berbincang demi kepentingan rakyat dan masa depan negara”. Jika tuan mengikut kehendak dan ego sendiri, tuan ternyata zalim lantaran hanya dengan menjalankan pendapat golongan berkeahlian sahajalah, tuan melangsaikan amanah kepimpinan.

Beringatlah, pemimpin adil pemimpin dijulang, pemimpin zalim pemimpin dibuang. Di sini, jangan sesekali bertolak ansur dengan nilai integriti. Sekiranya ditakdirkan ada dalam kalangan tuan terpalit dek isu integriti, dengan besar hati, undurlah tanpa perlu menunggu memorandum mahupun demonstrasi rakyat.

Justeru, politik sesekali tidak boleh dilihat sebagai jalan saraan kehidupan tuan; sebaliknya politik ialah peluang untuk tuan berkhidmat kepada hamba Allah sebelum tuan menemuiNya selepas jujur memimpin.

Tuan,

Jadikan keberadaan GHB sebagai sebuah parti politik yang berbeza. Bukan sekadar mengulangi skrip-skrip perjuangan isu rakyat semata-mata tetapi juga bertindak membina kapasiti polisi dan tatacara bernegara dalam bidang-bidang kritikal dan major negara.

Hal ini tidak mampu lahir andai tiada budaya ilmu dalam kalangan ahli GHB nanti. Kita tidak mahu mengeluarkan dokumen itu dan ini, negara dengan label begitu jenama begini namun isi-isinya sekadar kelongsong yang kosong.

Jadilah pembangkang yang bukan hanya tahu membangkang dengan menyenaraikan lambakan masalah tetapi paling mustahak menjadi suara alternatif yang memberi jalan keluar kepada kemelut suasana. Jalan keluar yang proaktif yang jelas bukan sekadar hamburan semata-mata nas.

Kami maklum dalam kalangan tuan ramai yang berkeahlian dan rajin menulis pandangan dan pemikiran. Teruskan budaya keilmuan ini kerana sebenarnya tugas kita bukan sekadar membina negara malah sebuah tamadun juga dan tiada ketamadunan tanpa asas keilmuan yang kukuh dan ampuh.

Tuan,

Akhirnya Tuan, politik ialah jalan khidmat yang mendekatkan Tuan kepada syurga dan menjauhkan Tuan daripada neraka jika benar tujuan dan perjalanannya.

Tinggalkan sahaja mereka yang berdendam lantaran orang yang berdendam tidak lebih hanyalah sesosok jasad yang sedang minum racunnya sendiri namun mengharapkan orang di sebelahnya mati.

Pandanglah setiap daripada rakyat tuan termasuk musuh politik tuan dengan pandangan Rahmat; bahawa setiap yang buruk boleh berubah – hal ini semestinya memerlukan jiwa yang besar dalam gerak duduk dan tindak tanduk kepimpinan tuan sekalian.

Kita tidak mempunyai banyak masa untuk bergaduh dan mencipta musuh. Lantaran, untuk membina perjuangan itu pun memerlukan seluruh saat dalam kehidupan yang entah berapa lagi bakinya. Mulakanlah dengan kejujuran, kami anak-anak muda Insya Allah bakal sama bergandingan.

Kami akhirkan pesanan ini dengan cuplikan puisi Pak Samad, pejuang sasterawan rakyat, yang menggambarkan nekad harapan kami yang kuat:

Tanah air akan indah, megah dan bermaruah
Jika kita senantiasa mensyukuri anugerah Allah
Dan bumi akan subur, makmur dan mewah
Jika kita bekerja dan berikrar hidup bersama.
Kami bukan sekadar harap-harap. Ini sebenar-benar pengharapan.


PKR sokong Gerakan Harapan Baru, bakal tubuh muafakat baharu pembangkang

PKR mengalu-alukan penubuhan Gerakan Harapan Baru (GHB), yang terdiri daripada bekas pemimpin PAS dan memberikan komitmen untuk menyertai jelajah mereka selepas Aidilfitri ini.

Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata, beliau mengenali secara rapat pemimpin dalam gerakan tersebut dan bersama-sama berjuang untuk kepentingan rakyat.

"Saya menyambut baik pengumuman dan pelancaran Gerakan Harapan Baru yang mengumpulkan ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan aktivis yang mempunyai rekod teruji menentang Umno dan Barisan Nasional (BN).

"Gerakan yang diketuai Mohamad Sabu dan dipimpin tokoh yang lama berjuang menentang Umno dan BN ini perkembangan baik pada kala rakyat mencari-cari jawapan kepada pelbagai kemelut politik, ekonomi dan sosial yang melanda negara sekarang," kata ahli Parlimen Pandan itu dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, tokoh dalam GHB juga mempunyai rekod yang cemerlang lebih baik daripada tokoh muda lain.

"Saya kenal rapat dengan tokoh-tokoh ini dan bersama-sama mereka memperjuangkan isu rakyat selama ini.

"Malah, rekod mereka berjuang untuk membawa perubahan di dalam negara adalah berkali ganda lebih lama daripada saya dan pimpinan muda yang lain," katanya.

Kenyataan Rafizi itu dikeluarkan ketika perpecahan jelas berlaku dalam PKR dalam isu GHB kerana kumpulan Timbalan Presiden Mohamed Azmin Ali lebih memihak kepada Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan PAS.

Rafizi turut mengalu-alukan perjuangan GHB dan memberi sokongan untuk bersama-sama meraka dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang.

"Saya akan memberi sepenuh sokongan dan kerjasama kepada mereka untuk menjana gelombang rakyat menumpaskan Umno dan BM menjelang PRU14.

"Saya akan menyertai jelajah yang dianjurkan Gerakan Harapan Baru selepas Aidilfitri," katanya.

Beliau turut memberi bayangan, GHB ini akan merintis muafakat baharu yang menurutnya akan "menyatukan semua pihak" untuk menentang Umno.

GHB dicetuskan idea penubuhannya susulan tewasnya pemimpin progresif PAS dalam pemilihan parti Islam itu ketika muktamar tahunan mereka pada Jun.

Hubungan keruh di antara PAS dan DAP yang mana akhirnya menyaksikan musnahnya Pakatan Rakyat (PR).

Keadaan ini mengakibatkan pemimpin progresif PAS ini mengambil pendirian menubuhkan GHB untuk membolehkan kerjasama parti pembangkang dapat diteruskan.

JANGAN BERCAKAP MACAM WALI
TAPI TINDAKAN MACAM BABI
WAKAKA

No comments:

Post a Comment