Saturday, May 9, 2015

Saranan - Keluarkan Simpanan Anda Dari Tabung Haji Sekarang

Duit simpanan awam untuk mengerjakan ibadah haju berada dalam risiko yang amat tinggi. Selain mengupah CEO dengan gaji yang tak masuk akal Tabung Haji juga turut terlibat dengan 1MDB.

Jika perkara ini berlarutan kemungkinan untuk Tabung Haji gulung tikar tidak dapat dinafikan.

Oleh itu eloklah sesiapa yang ada menyimpan wang dala LUTH mengeluarkan wang tersebut dan simpan ditempat lain. Bank Islam kan adaaaa.. wakakaka

Sekarang ini, walaupun anda mempunyai wang yang mencukupi untuk mengerjakan haji namun giliran anda untuk ke Mekah mungkin 20 atau 30 tahun lagi.

Apa maknanya menyimpan wang di Tabung Haji jika kita tidak dapat mengerjakan haji????

Tembelang Pengerusi Tabung Haji Terbarai? Walaupun semalam Pengerusi Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim menafikan dana kumpulan itu digunakan untuk urusan jual beli tanah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tetapi hari ini ketua pegawai eksekutifnya, Datuk Johan Abdullah mengesahkan pembelian tanah itu untuk projek Tun Razak Exchange (TRX).

Johan berkata dana yang dilaburkan untuk tanah itu merangkumi pelan kediaman menara yang bernilai RM188.5 juta bagaimanapun menafikan syarikat itu membeli tanah lain daripada 1MDB untuk pembangunan TRX."Kebocoran maklumat melalui kertas cadangan tidak boleh dijadikan sebagai bukti keputusan muktamad pelaburan tersebut," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata RM188.5 juta yang dibayar untuk pembelian hartanah itu adalah pada kadar diskaun berlandaskan nilai pasaran semasa dan ia dinilai badan penilai bebas profesional.

Johan berkata, cadangan pembangunan kediaman itu akan dibangunkan anak syarikatnya, TH Properties Sdn Bhd, yang dijangka memberi pulangan positif kepada Kumpulan TH pada masa depan.

“Langkah ini selaras dengan strategi pelaburan hartanah TH yang memberikan tumpuan kepada sektor domestik.

“Pelaburan ini merupakan keputusan komersial yang menepati selera risiko dan melalui semua proses penilaian dalaman yang terperinci,” katanya.

Tembelang Pengerusi Tabung Haji Terbarai?

Sebelum ini, Azeez menafikan pendedahan beberapa blog bahawa TH membeli tanah di TRX sebagai membantu 1MDB melangsaikan hutangnya.

"Saya akan jalankan tanggungjawab dan amanah diberi. At the end of the day, the results that matter most," kata Aziz dalam Twitter.

Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Zairil Khir Johari dalam kenyataannya hari ini berkata sebagai badan amanah menyimpan duit bakal haji, LTH tidak sepatutnya terlibat dalam projek berisiko tinggi.

"Jika dakwaan ini benar, Datuk Azeez dan menteri yang mengendalikan LTH perlu meletakkan jawatan serta-merta," kata Zairil.Gesaan sama dibuat Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa (gambar), yang mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjelaskan bagaimana wang amanah RM772 juta digunakan untuk membeli tanah pada harga berpuluh kali ganda.

"Persoalan yang timbul, apakah penglibatan pelaburan Tabung Haji dalam 1MDB merupakan aktiviti teras Tabung Haji itu sendiri?" soal Husam.

Katanya, dokumen mula tersebar di media sosial menunjukkan Tabung Haji seolah-olah penyelamat 1MDB.

Husam turut mempersoalkan mengapa LTH perlu membayar purata antara 50-65 kali lebih tinggi untuk sekeping tanah kerajaan.

Katanya, pada awalnya, 1MDB hanya mendapat plot pertama dengan harga RM4 juta daripada kerajaan dan kini Tabung Haji perlu membayar RM194 juta kepada syarikat 1MDB.

Untuk plot kedua, 1MDB dapat pembelian hanya RM8.9 juta dan Tabung Haji sekali lagi terpaksa membelinya pada RM578 juta.

"Ini satu amalan yang ganjil," kata Husam.

1 comment:

  1. Peribahasa berkata : Terkilan ikan di air seudah ku tahu jantan betinanya. Peribahasa moden sekarang : kamu goncang duit siling dalam poket seudah ku tahu berapa sen yang ada.

    ReplyDelete