Saturday, December 27, 2014

THAILAND LEPASKAN AIR EMPANGAN - PETAKA BESAR MENUNGGU KELANTAN

Berita yang menakutkan ini menambah kekhuatiran kita akan nasib saudara-saudara kita yang tinggal di Kelantan. Pelepasan air yang dilakukan untuk mengelakkan empangan daripada pecah akan menambah ketinggian paras air di Sungai Golok. Limpahan akan menambah derita rakyat Kelantan yang sudah pun berada dalam kesengsaraan akibat banjir sekarang ini.

Semoga Allah selamatkan rakyat Kelantan
OLEH : Kelab Pencinta Sejarah Kelate

BERITA INI MEMANG BETUL DARIPADA LAPORAN   BANGKOK POST JUGA MENYATAKAN PERKARA TERSEBUT.    TETAPI SAMA ADA AIR LIMPAHAN AKAN SAMPAI KE KELANTAN TIDAK DAPAT DIPASTIKAN......

Penulis: Ayub Pathan, Abdulloh Benjakat dan Waedao Harai
Dengan takungan empangan pada 99% daripada kapasitinya, sebelum ini dibanjiri kampung sungai di Yala dan Pattani wilayah telah memberi amaran ancaman baru lewat pada hari Jumaat oleh Timbalan Gabenor Yala Sayant Intharapakdi.

Beliau berkata hujan dari 17-25 Disember hujan moonsoon telah meningkatkan tahap di belakang empangan Bang Lang kepada 114,81 meter di atas paras laut min. Paras air-pegangan maksimum adalah 115 meter.

Empangan hidro diadakan 1,444.80 juta meter padu air, iaitu 99,34% daripada jumlah kapasiti takungan. Ia adalah penting bahawa air dilepaskan daripada empangan untuk memastikan keselamatannya, kata Encik Sayant.
Nimuhammadnurdin wae, seorang jurutera kanan di empangan Bang Lang, berkata pelepasan yang bermula kira-kira tengah hari pada hari Jumaat. Empangan ini akan mengeluarkan kira-kira 30 juta meter padu air setiap hari untuk melindungi integriti dalam struktur.

"Pelepasan dari empangan Bang Lang akan memberi kesan kepada orang di Yala dan Pattani. Tahap Sungai Pattani akan naik dan rumah banjir di kawasan berisiko di sepanjang kedua-dua belah sungai di Bannang Sata, Krong Pinang dan daerah Muang Yala," Encik Nimuhammadnurdin berkata. (Sambungan di bawah)


Air dilepaskan dari empangan Bang Lang di Yala pada hari Jumaat. (Gambar oleh Maluding tido)

Beliau dijangka pelepasan air untuk sampai ke Yala  10:00 pagi pada hari Sabtu dan masukkan Pattani pada hari Ahad.

Batu-fill Bang Lang empangan berdiri di Sungai Pattani di daerah Bannang Sata dan 58 kilometer dari pusat Yala.

Timbalan Gabenor Pattani Weerapong Kaeosuwan pada hari Jumaat disyorkan pemindahan penduduk yang tinggal di tepi sungai Pattani di Muang Pattani, Yarang, Nong Chik dan daerah Mae Lan. Daerah Muang Pattani dinaiki air malam Khamis semasa air pasang yang tinggi.

Di wilayah Narathiwat, paras banjir meningkat sedikit di Sungai Kolok dan Tak Bai daerah pada hari Jumaat kerana air banjir dari daerah Sukhirin dan bersaliran air banjir dari negeri Kelantan di Malaysia ke dalam sempadan Sungai Sungai Kolok.

Beberapa sekolah di bandar dibuka semula pada hari Jumaat , tetapi kawasan-kawasan pedalaman masih ditutup.

Perdana Menteri Prayut Chan-o-cha berkata di Tak Bai pada hari Jumaat bahawa banjir di tiga wilayah selatan iaitu Yala, Pattani dan Narathiwat adalah yang paling teruk tahun ini, dan diburukkan lagi kerana jalan raya telah dibina tanpa longkang dalam aliran air banjir semula jadi. Beliau berkata kawasan takungan air ini perlu di tiga wilayah.
SUMBER 0leh kedahkini

TONTON VIDEO AIR EMPANGAN YANG DILEPASKAN THAILAND di SINI

atau klik pada perkataan 'post' di bawah


Lihatlah keadaan terkini Kelantan sebelum empangan itu melepaskan air.Tonton video ini untuk melihat lebh jelas keadaan di Kelantan di SINI

atau klik pada perkataan 'post' di bawah
Post by Abah Anas Ar Rembawi.Entri BERASAP semlam : NAJIB LARI KERANA INI
ENTRI NGERI KELMARIN: GEMBAR LANGIT KELANTAN YANG MENGERIKAN


No comments:

Post a Comment