Thursday, July 17, 2014

KEBABIAN AL SISI TESERLAH SUDAH

Setelah berkerjasama dengan Israel untuk menyerang Hamas di Gaza dengan membenarkan selatan Gaza (Semenanjung Sinan) yang dikuasi Mesir menjadi lokasi serangan Israel ke atas Gaza, kerajaan Mesir hari ini menawarkan rundingan untuk membuka semula pintu Raffah kepada penduduk Gaza sebagai balasan kepada gencatan senjata Hamas dengan Israel.

Mesir di bawah pemerintahan Al Sisi menutp semua laluan keluar dari gaza ke Mesir untuk memastikan penduduk Gaza tidak mendapat bahan makanan dan ubat-ubatan yang diperlukan bagi memudahkan Israel menawan mereka.

Kini apabila Hamas bertindak balas terhadap serangan Israel hingga menyebabkan banyak kerosakan dan kehilangan nyawadi Israel, Mesir cuba menawarkan penyelesaian kerana tidak mahu Israel mengalami kerosakan lebih besar.

BANDARAYA GAZA: Seorang pegawai kanan Hamas berkata kumpulan itu menolak cadangan Mesir untuk gencatan senjata dengan Israel.

Pegawai berkenaan, Sami Abu Zuhri, bercakap sejurus selepas Israel menerima tawaran itu.

Abu Zuhri memberitahu The Associated Press bahawa “cadangan itu tidak diterima".

Cadangan Mesir mengehendaki penamatan segala keganasan pagi hari ini , disusuli rundingan bagi mengendurkan sekatan sempadan Gaza.

Wilayah Palestin itu dikepung Mesir dan Israel sejak Hamas menawan Gaza pada 2007. - AP


rezeki dari Allah utuk rakyat Gaza yang kekurangan makanan sejak Mesir menutup Raffah

No comments:

Post a Comment