Friday, March 7, 2014

Anwar Diddapati Bersalah Liwat Jubur Saiful


Rancangan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memenangi pilihan raya Kajang dan Menjadi Menteri Besar Selangor terbantut apabila mahkamah mengubah keputusan tidak bersalah kepada bersalah dalam rayuan kes Liwat terhadap Saiful

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, didapati bersalah oleh Mahkamah Rayuan, di sini, hari ini, atas tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Saiful Bukhari Azlan, enam tahun lalu.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Balia Yusof Wahi yang bersidang bersama Datuk Aziah Ali dan Datuk Mohd Zawawi Salleh membuat keputusan itu terhadap Anwar, 67, selepas mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi.

Dengan keputusan ini kerjaya politik Anwar Ibrahim kelihatan berakhir, beliau akan hilang semua kelayakkan dan kedudukan politiknya.

Dan tidak akan menjadi calon PKR di Kajang pada pilihanraya kecil yang akan diadakan pada 23 Mac ini..

Sebahagian dari laporan langsung oleh Malaysiakini..

4.57pm: Hakim berkata pendakwaan mendapati hakim membuat kesilapan dalam keputusannya.

“Hakim membuat tafsiran salah berhubung integriti sampel. Beliau memutuskan bahawa beg plastik HKL telah diganggu.

“Kami meneliti bukti oleh IO Jude Blacious, apa yang dia buat adalah memotong bahagian bawah plastik dan memasukkan bekas itu kedalam setiap sampul.

"Gangguan itu pada beg plastik dan bukannya bahan bukti. Materi sampel tersebut masih utuh dan tidak menjejaskan sampel.

Katanya, hakim berkenaan menyimpulkan bahawa gangguan itu hanya ke atas beg plastik, dan telah memeriksa alasan penghakiman berkenaan.

“Kami mendapati hakim tiada alasan untuk menyimpang dari dapatan awalnya (ketika memerintah membela diri).”

Tambahnya, hakim itu juga membuat kesilapan dalam mendengar kenyataan pakar asing. “Kami membenarkan rayuan dan mendapati (tertuduh) bersalah atas pertuduhan”.

4.55pm: Hakim Balia Yusof berkata ini adalah keputusan sebulat suara panel hakim. Mahkamah mendapati Anwar bersalah.

Terdapat kegemparan di mahkamah Apabila keputusan itu dibacakan, menolak keputusan Mahkamah Tinggi yang membebaskannya Terdahulu meliwat .

Ia merupakan keputusan sebulat suara.

Hakim Datuk Balia Yusof Wahi , yang mengetuai panel tiga hakim, belum lagi menjatuhkan hukuman , que adalah hukuman penjara sehingga 20 tahun .

Dengan keputusan ini , kerjaya politik Anwar kelihatan berakhir . Saya akan hilang kelayakan semua jawatan politik dan tidak akan menjadi calon PKR di Kajang pilihan raya kecil yang akan diadakan akhir bulan ini.

Dalam reaksinya , pengarah strategik PKR Rafizi Ramli berkata: " Perasaan yang paling buruk adalah Bahawa saya tidak terkejut dan mental bersedia untuk menghadapi ketidakadilan ini. "

Bekas pengerusi bersama Bersih Datuk Ambiga Sreenevasan berkata menerusi akaun Twitter beliau , dia terkejut dan menggesa Anwar supaya bersabar dan tabah.

"Saya tidak boleh percaya ini berlaku! " katanya.

Elizabeth Wong, yang merupakan Adun Bukit Lanjan , berkata: " Mahkamah Rayuan mengubah keputusan Mahkamah Tinggi membebaskan @ anwaribrahim adalah memeranjatkan. Di manakah Keadilan ..? "No comments:

Post a Comment