Sunday, January 19, 2014

THE WOLF OF WALL STREET DIKATEGORIKAN X-RATED KERANA ADEGAN SEKS, PESTA GAY DAN ONANI DI TEMPAT AWAM


Laman web hiburan The Hollywood Reporter, THR, melaporkan bahawa FILEM terbitan anak Datin Rosmah Mansor, Riza Aziz "The Wolf of Wall Street" diharamkan tayangannya di Malaysia ekoran banyak bahasa kurang sopan serta mengandungi babak lucah yang melampau.

THR melaporkan, "Sumber dalaman pejabat filem kerajaan Malaysia memaklumkan THR bahawa pengedar filem itu sudah sedia maklum, mereka akan berdepan masalah besar dengan lembaga penapisan kerana kelucahan, babak bogel serta seks sewaktu tayangannya".

Filem, yang menjadi pesaing dalam anugerah berprestij Academy Award itu, mencipta rekod penggunaan perkataan lucah four letter word 'F' paling banyak dalam filem R-rated.

Menurut Variety, perkataan empat huruf yang bermula dengan 'F' itu didiucapkan 506 kali dalam filem itu, atau 2.81 kali seminit.

Red Granite Pictures membenarkan kandungan tertentu filem itu dipotong untuk melepasi proses tapisan di beberapa negara.

Sebagai contoh, bagi tayangan di India, tiga babak terpaksa dipotong iaitu adegan pesta seks gay liar, adegan onani di tempat awam dan satu lagi adegan melibatkan aksi Leonardo DiCaprio menghembus kokain ke dalam punggung seorang perempuan.

Sebelum ini Daily Mail melaporkan, 45 minit babak di dalam filem tersebut terpaksa dipadam kerana kandungan lucah dan bahasa tidak sopan yang tidak sesuai dengan budaya Timur Tengah.

Setakat ini, filem itu telah mengutip AS $80 juta di Amerika Syarikat dan AS$40 juta di peringkat antarabangsa — EdisiRakyat.com

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

1 comment:

  1. Jika rosmah arahkan masuk panggung malaysia, berani ke lembaga penapis filem bangkang?

    ReplyDelete