Monday, January 27, 2014

PENCEROBOHAN EMPAT KAPAL TENTERA CHINA DI JAMES SHOAL - MENTERI BUAT DONO

Kita mulakan sembang kita hari ini dengan membaca berita dari ARAB NEWS bertarikh  Monday, 27 January 2014 | 26 Rabi'ul Awwal 1435 AH

CHINESE SHIPS PATROL AREA CONTESTED BY MALAYSIA
BEIJING: Three Chinese ships on Sunday patrolled the James Shoal, an area also claimed by Malaysia, and soldiers and officers on board swore to safeguard its sovereignty, in the latest sign of Beijing’s territorial assertiveness in the South China Sea.
The group was made up of an amphibious landing craft, the Changbaishan, and two destroyers, state news agency Xinhua said. 
“During the ceremony held in the Zengmu Reef area, soldiers and officers aboard swore an oath of determination to safeguard the country’s sovereignty and maritime interests,” Xinhua said. Zengmu Reef is the Chinese term for James Shoal.
Xinhua said the fleet commander Jiang Weilie “urged soldiers and officers to always be prepared to fight, improve combat capabilities and lead the forces to help build the country into a maritime power.” 
China is in an increasingly angry dispute with its neighbors over claims to parts of the potentially oil and gas-rich South China Sea. China lays claim to almost the whole of the sea, which is criss-crossed by crucial shipping lanes. 
Beijing regards the James Shoal as the southernmost part of the country’s territory.
Last March, Malaysia protested against the incursion of four Chinese ships in James Shoal, about 80 km (50 miles) off Sarawak on Borneo island. Chinese sailors fired guns in the air during the visit to the shoal. In April, a Chinese maritime surveillance ship returned to James Shoal to leave behind steel markers to assert its claim. 
China upset the Philippines and the United States this month when rules went into force demanding fishing boats seek permission to enter waters under the jurisdiction of China’s southern province of Hainan, an area the provincial government says covers much of the South China Sea. 
Vietnam, Taiwan, Brunei, Malaysia and the Philippines also claim other parts of the South China Sea. China has a separate dispute with Japan in the East China Sea.http://www.arabnews.com/news/515571

BERITA TERDAHULU..........
Tuesday, November 26, 2013
KEJADIAN pencerobohan Tentera laut China di James Shoal

KEJADIAN pencerobohan Tentera laut China di James Shoal. Saya tahu ramai yang agak panas dengan berita ni. To be fair semasa tu kebanyakkan kapal2 TLDM, Maritim dan PDRM berada di Lahad Datu melaksanakan Blockade keatas pengganas Kiram.
Namun begitu sebuah kapal kita sebenarnya berjaya mengesan Fleet kapal China ni dan cuba menghalang dengan memberi amaran kepada mereka supaya meninggalkan James Shoal. Kisah ni samar2 sahaja tetapi di akui sendiri oleh PTL dalam temubual bersama BERNAMA.
http://malaysiaflyingherald.wordpress.com/2013/04/16/rmn-ship-tracks-plan-naval-manouvers-at-james-shoal/
 
Pendek cerita kapal-kapal China tu buat tak endah je dengan amaran yang di berikan. Siap deploy hovercraft bagai. Tolong lah wahai MENHAN. Umumkan lah upgrade NGPV secepat mungkin.http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/2013/11/kejadian-pencerobohan-tentera-laut.html?m=1
Dalam sebuah negara kaya seperti Malaysia adalah tidak munasabah kedaulatan negaranya dicabul dengan mudah tanpa daya mempertahankan diri. Berbilion duit negara dibelanjakan untuk memperkukuh sistem pertahanan tapi apa yang rakyat nampak hanyalah kapal sepam tak boleh menyelam.

Sudah sampai masanya semua pemimpin negara membuka mata akan kepentingan memperkuat sistem ketenteraan Malaysia.

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini terutama yang berunsur agama disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

1 comment:

 1. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
  Baca selanjutnya...

  ReplyDelete