Friday, January 31, 2014

KEJATUHAN NILAI RM TAMBAH SENGSARA RAKYAT MALAYSIA


Rakyat Malaysia bakal menerima bala lagi. Kajatuhan ringgit ke paras terendah akan memburukkan lagi harga barangan di pasaran dunia. Kajatuhan RM akan membuatkan daya beli Malaysia di peringkat antarabangsa menurun berikutan harga beli yang meningkat akibat penurunan nilai RM.


Ringgit Malaysia mencecah paras yang paling lemah sejak Mei 2010 dan bon kerajaan berkurangan selepas Rizab Persekutuan ditekan ke hadapan dengan luka rangsangan, redaman permintaan bagi aset pasaran baru muncul.

Indeks MSCI Asia Pasifik saham jatuh selepas Fed berkata semalam ia akan mengurangkan pembelian bon bulanan kepada AS $ 65 bilion, berpegang kepada pelan untuk dengan beransur-ansur dari rangsangan yang telah menguatkan dana mengalir ke negara-negara membangun. Pelabur global diadakan 29 peratus daripada hutang kerajaan Malaysia pada akhir November, berbanding dengan 18 peratus di Thailand , menunjukkan data rasmi. Bank pusat mengekalkan kadar faedah penanda aras pada 3 peratus semalam untuk melindungi pertumbuhan.

"Orang ramai kini beralih berhati-hati kerana kegigihan Fed untuk terus mengurangkan pembelian bon ," kata Saktiandi Supaat , ketua penyelidikan pertukaran asing di Malayan Banking Bhd di Singapura. " Ekonomi Asia terdedah dengan pemilikan asing tinggi bon seperti Malaysia.  Keputusan Bank Negara mengekalkan kadar dasar juga tidak membantu. "

Ringgit jatuh 0.3 peratus kepada 3,3466 setiap dolar pada 3:22 di Kuala Lumpur , data yang dikumpul oleh Bloomberg menunjukkan. Ia menyentuh 3,3485 sebelum ini, yang hampir sama yang rendah 27 Januari yang paling lemah sejak Mei 2010, dan telah menurun 0.4 peratus minggu ini dan 2.1 peratus pada bulan Januari.

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini terutama yang berunsur agama disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

No comments:

Post a Comment