Thursday, December 12, 2013

Syiah alawiyah amal kristianiti dan paganisme


Terdapat 1.3 juta Syiah alawiyah hari ini di mana kira-kira satu juta daripadanya tinggal di Syria. Mereka merupakan 12 peratus daripada penduduk Syria. Tiga suku daripada syiah alawiyah Syria tinggal di Latakia, sebuah wilayah di barat laut Syria di mana mereka membentuk hampir dua pertiga daripada penduduk.

Doktrin alawiyah bermula dari abad kesembilan dan berasal dari iman Dua Belas Iran.

Seorang tokoh utama dalam teologi Syiah, Ibn Nusayr mengisytiharkan dirinya sebagai bab (perintis kepada kebenaran)

Ibn Nusayr mengisytiharkan pelbagai doktrin baru yang dengan pendekatan meringkaskan yang sukar. Membawa 'Alawiyah kepada agama yang berasingan.

Menurut Ibn Kathir (m. 1372), Umat Islam menyatakan iman mereka dengan ungkapan "Tidak ada tuhan selain Allah dan Muhammad itu rasul Allah,"

'Alawiyah pula berpegangan "Tidak ada tuhan kecuali Ali, tidak ada tabir kecuali Muhammad, dan tidak ada bab kecuali Salman. Alawiyah menolak rukun utama Islam; oleh itu mereka mesti dianggap bukan Islam.

Mengamalkan Pengaruh Kristianiti

Sesetengah doktrin Alawiyah dilihat berasal dari paganisme Phoenicia, Mazdakism dan Manicheanism.

Tetapi pertalian yang paling besar adalah dengan agama Kristian. Perayaan agama alawiyah melibatkan arak dan roti. Minum arak dianggap mempunyai peranan suci dalam Alawisme kerana itu melambangkan Tuhan.

Alawiyah menganggap Saiyidina Ali, khalifah keempat, sebagai jelmaan tuhan (seperti Jesus) . Ia mempunyai triniti suci yang terdiri daripada Muhammad, Ali, dan Salman al-Farisi, (hamba dibebaskan oleh Nabi Muhammad.) Syiah Alawiyah meraikan banyak perayaan Kristian, termasuk Christmas, Tahun Baru, Epiphany, Easter, Pentecost, and Palm Sunday.

Mereka menghormati roh kudus Kristian: St Catherine, St Barbara, St George, St John Pembaptis, St John Chrysostom, dan St Mary Magdalene. Mereka kerap menggunakan nama tokoh Kristian seperti Gabriel, John, Matthew, Catherine, dan Helen dalam bahasa arab.

Syiah Alawiyah lebih cenderung untuk berbaik-baik dengan orang Kristian berbanding orang Islam.

Henri Lammens tanpa ragu-ragu membuat kesimpulan daripada penyelidikannya bahawa "Syiah Nusairiyah adalah orang Kristian" dan amalan mereka menggabungkan unsur-unsur Kristian dan Syiah.

Alawiyah menolak Islam

Menurut Ibn Kathir (m. 1372), Umat Islam menyatakan iman mereka dengan ungkapan "Tidak ada tuhan selain Allah dan Muhammad itu rasul Allah,"

'Alawiyah pula berpegangan "Tidak ada tuhan kecuali Ali, tidak ada tabir kecuali Muhammad, dan tidak ada bab kecuali Salman. Alawiyah menolak rukun utama Islam; oleh itu mereka mesti dianggap bukan Islam.

Ahli teologi al-Asy'ari (874-936) berpendapat bahawa 'Alawisme menggalakkan meliwat lelaki, perkahwinan sesama mahram dan pengasas doktrin agama Druze,

Alawiyah menolak undang-undang suci Islam. Mereka melakukan perkara-perkara yang dilarang keras oleh Islam. Alawiyah mengabaikan amalan-amalan Islam tentang kebersihan, sekatan pemakanan, peraturan seksual dan perihal ibadat.

Syiah Alawiyah tidak bersolat atau memiliki tempat ibadat. Mereka tidak mempunyai sebarang struktur agama selain daripada kubur-kubur yang dianggap suci.

Ibnu Battuta menjelaskan bahawa masyarakat Alawiyah mendirikan masjid seperti diarahkan kerajaan, di tempat-tempat yang jauh dari rumah mereka. Masjid itu tidak mereka kunjungi sehingga akhirnya menjadi kandang lembu dan kaldai.

Kesimpulannya syiah Alawiyah bukanlah Islam. Sebaliknya, mereka menyerupai orang Kristian dan Yahudi.

Matti Musa mencatatkan bahawa, "seperti Syiah pelampau yang lain ... Alawiyah tidak menghormati kewajipan agama Islam."

Ignaz Goldziher membuat kesimpulan ringkas: "Agama ini adalah agama Islam hanya secara penampilan."

Pendek kata, seperti mazhab-mazhab lain yang berasaskan Syiah, Alawiyah mengamalkan taqiya (kepura-puraan agama).


adios

No comments:

Post a Comment