Friday, December 20, 2013

LYNAS CATAT MANGSA PERTAMA - SEORANG JURUTERA MAUT

Akhirnya Lynas menuntut nyawa pertama rakyat Malaysia pada 13 Disember lalu.

Berita kematian seorang jurutera berkanaan tidak mendapat liputan media utama negara.

Kuantan, Fuziah Salleh mendesak kerajaan, Jabatan Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan (DOSH) untuk menyiasat kematian seorang jurutera Lynas.

"Laporan dan maklumat diterima mengenai kematian, mangsa terjatuh ketika mengambil sampel.

Apakah benar ia punca kematian? "Atau pekerja itu tidak memahami apa yang terkandung dalam SOP (prosedur standard) keselamatan tersebut? soal Fuziah.

Pada 13 Disember, jurutera kilang nadir bumi Lynas, Mohamad Fadzli Mohamad Rafdzi, 33, ditemui mati lemas di sebuah kolam dalam kawasan kilang di kawasan Perindustrian Gebeng.

Justeru, kata Fuziah Lynas harus bertangunggjawab sekiranya benar kematian berpunca daripada SOP keselamatan yang tidak jelas. "DOSH perlu segera\ memberi laporan siasatan kematian jurutera kepada awam mengenai kilang kontroversi itu," katanya dihubungi Keadilandaily.

Fuziah berkata, beliau kini sedang mendapatkan maklumat menyeluruh mengenai insiden tersebut.

adios
Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

No comments:

Post a Comment