Thursday, November 21, 2013

Tuan Guru Nik Aziz sokong Mat Sabu walaupun bukan kategori ulama

Baca pula keterangan sahabat Mat Sabu

Kalau nak mengenali kualiti seseorang, tanyalah kawan. Kalau nak dengar keburukan, tanyalah musuh.

Dalam dunia yang penuh dengan persaingan, kita wajar mencari dan mengenali kualiti nemesis kita. Jika kita mengetahuinya kita boleh mencari jalan untuk mengatasinya. Antara Toyota dan Honda, sentiasa mencari di mana kekuatan lawan dan sumber bagi menentangnya. Itulah namanya persaingan yang sihat.

Tetapi apa yang berlaku di Malaysia amat aneh dan memalukan. Budaya fitnah berleluasa untuk menjatuhkan lawan kerana diri sendiri gagal membina kekuatan bagi mengalahkannya dengan cara biasa.

Inilah yang berlaku kepada Muhamad Bin Sabu yang lebih dikenali dengan panggilan Mat Sabu.

Tetapi benarkah segala tohmahan itu? Berikut catatan pandangan Pengarah Jabatan Tarbiyah dan Pengkaderan PAS Idris Ahmad, kepada ANTARAPOS:

...Ustaz Idris Ahmad menegaskan parti itu akan mengambil tindakan memecat mana-mana ahli termasuk timbalan presidennya Mohamad Sabu sekiranya terdapat bukti mereka terlibat dalam menyebar dan menganut fahaman Syiah.

Menurut Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat ini, PAS memandang serius perkara tersebut dan tidak akan teragak-agak memecat mereka yang terlibat.

Idris berkata parti itu pernah mengambil tindakan memecat beberapa ahlinya pada awal 2000 kerana berpegang kepada ajaran Syiah.

"Sebab itu saya nak tanya berapa orang sebenarnya ahli PAS ada Syiah?

"Itu persoalannya, setakat ini tidak ada...yang pernah waktu awal 2000 PAS bertindak terhadap lima atau enam orang yang telah kita ambil tindakan pecat mereka kerana terlalu obvious (terhadap Syiah) dan tunjukkan bukti (melalui tindakan dan amalan).

"Itu sahaja kalau daripada ahli kita yang hampir satu juta orang," katanya dalam temubual bersama Antarapos.

Sejak kebelakangan ini, isu Syiah timbul kembali dan Mohamad yang mesra dengan panggilan 'Mat Sabu' menjadi 'mangsa serangan' kerana dikatakan mempunyai kaitan dengan ajaran itu.

Sebelum ini, Mat Sabu beberapa kali menjelaskan beliau bukan Syiah tetapi menyokong pendekatan politik yang diambil oleh kerajaan Iran dan Hizbullah dalam memperjuangkan Islam dan melawan musuh Islam iaitu Israel dan Amerika.

Antara ciri-ciri amalan dan ajaran Syiah ialah mereka tidak membasuh kaki dalam wuduk tetapi hanya menyapu di bahagian atas kaki ketika qiam solat mereka menjatuhkan tangan ke bawah (di sisi) tanpa meletakkan tangan di atas pusat dan kebanyakkan pengikut Syiah ketika solat mereka akan membawa batu yang dijadikan sebagai tempat untuk sujud.

Mat Sabu bukan berfahaman Syiah

Mengulas kaitan Mohamad dengan fahaman Syiah, Idris yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang menafikan perkara tersebut sambil menegaskan bekas wakil rakyat itu tidak pernah menunjukkan ciri-ciri ajaran itu.

Beliau juga mengakui mengenali Mohamad sejak zaman universiti lagi.

"Saya berkawan lama dengan dia (Mohamad), saya kenal dia sejak dari zaman universiti lagi.

"Waktu itu dia kena tangkap di bawah ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri) di Kuala Pilah, saya pergilah dengan motorsikal buruk saya dengan kawan-kawan lain.

"Saya kenal dia dan tidak pernah tengok dia sembahyang gunakan batu dan sebagainya. Syiah itu kita tahu macam mana (amalannya) tapi tidak pernah tengok dia tunjukkan," katanya.

Baca seterusnya di ANTARAPOS

Jelasnya, label yang dikenakan ke atas Mat Sabu adalah untuk membunuh kerjaya politiknya. Sehingga ada yang menggunakan "ulama" tertentu demi mencapai matlamat ini.

Sebelum ini, Asmuni, Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan PAS, dalam sidang medianya menegaskan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak sekiranya terdapat laporan yang mendakwa calon menyalahi peraturan yang telah ditetapkan (Greenboc). Pastinya ini termasuk ceramah yang memburuk-burukkan pemimpin PAS, Dr Dzulkifli dan Dr Mujahid Rawa dan lakaran gambar anjing pada wajah Zul Hazmi, calon Ketua Pemuda.

Diharap Jawatankuasa itu tidak kosong atau main wayang.

Dalang di sebalik perbuatan itu hendaklah dikenakan tindakan yang keras.

Sewajarnya sistem pemilihan pemimpin PAS semakin lama semakin baik kerana didorong oleh peningkatan kematangan parti.

Tetapi jika yang berlaku adalah sebaliknya, maka PAS sebenarnya sedang merintis jalan yang salah. Kepimpinan yang lahir dari jalan yang salah tidak mungkin dapat dijadikan benchmark untuk dicontohi generasi akan datang. Waulahualam.

Semoga kita sentiasa dilindungi dan Dirahmati Allah.

SELAMAT BERMUKTAMAR DENGAN PENUH ETIKA DAN BERINTEGRITI.
-yongsukakuning

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

1 comment:

  1. kerja fitnah & dajjal mengkhianati sesama ummah adalah kerja syaitan ,bukan islam ! ABU !

    ReplyDelete