Wednesday, November 6, 2013

Sarawak Report dakwa Menteri arahkan polis bebaskan samseng kroni

Sarawak Report  mendedahkan bahawa empat kepala samseng yang ditangkap selepas penemuan senjata api di kawasan pembalakan dan ladang yang dipertikaikan di Melikin , telah dibebaskan oleh pihak polis atas arahan daripada Menteri !

Sejak pembebasan mereka terdapat satu siri lagi serangan ganas terhadap orang tempatan yang telah diugut sejak beberapa bulan , bagi pihak kedua-dua syarikat yang diberikan lesen kontroversi di Adat tanah Hak di kawasan itu.

Syarikat-syarikat itu, United Teamtrade Sdn Bhd dan Memaju Jaya Sdn Bhd, kedua-duanya mempunyai kaitan dengan tokoh-tokoh politik BN yang berkuasa di Sarawak. Ini termasuk timbalan Taib bagi perancangan, Awang Tenggah ; Menteri negeri bagi Pembangunan Usahawan, Naroden Majais , dan bekas YB tempatan , Frederick Bayoi .

Maklumat mengenai keputusan yang mengejutkan untuk melepaskan samseng bersenjata telah disalurkan kepada Sarawak Report selepas peristiwa terbaru serangan ke atas pemilik tanah Hak Adat Bumiputera , termasuk  serangan terhadap Tua Rumah Sujau, motosikalnya dirempuh dan kemudian dipukul dengan batang besi dan kayu.

Dalam serangan yang berkaitan pada 15 Oktober, kereta yang membawa penduduk tempatan telah ditembak pada tiga kali.

Menurut sumber-sumber kita (Sarawak Report) yang berkaitan politik, empat samseng Melikin ditahan pada 30 September selepas polis merampas senjata api dari dua pekerja kem di kawasan konsesi Melikin.

Rampasan termasuk senjata api, bahan letupan, pisau dan senjata seni mempertahankan diri, menurut kenyataan polis pada masa itu.

Oleh itu, Sarawak Report telah dimaklumkan, pegawai polis mengesyorkan OKT (ornag kena tahan) ini berbahaya perlu ditahan dalam jagaan sementara menanti perbicaraan.

Jabatan Pendakwaan Awam bersetuju bahawa permintaan reman perlu dicadangkan kepada mahkamah.

Adalah memeranjatkan, Kementerian Dalam Negeri Persekutuan menolak permintaan! - baca lebih lanjut pendedahan bertajuk "Ministers Ordered Police To Free Crony Gangsters – EXCLUSIVE! " di Sarawak Report

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

2 comments:

  1. Jaga dengan baik senjata itu, jangan kasi jatuh masuk laut!

    ReplyDelete