Wednesday, November 27, 2013

Top-secret exposé - Perisik Singapura dan Australia intip Malaysia sejak tahun 1970 an

Dokumen rahsia dideahkan oleh Edward Snowden menunjukkan bahawa Singapura terlibat membantu Amerika Syarikat mengintip Malaysia.

Fairfax Media, Australia memetik harian Belanda. NRC Handelsblad, mendedahkan bahawa Singapura adalah "pihak ketiga" yang menyediakan  akses kepada saluran komunikasi Malaysia untuk tujuan risikan dan pengintipan oleh US, UK. Kanada, New Zealand dan Australia.

Menurut Fairfax, Malaysia dan Indonesia telah menjadi sasaran utama perisik kerajaan Australian dan Singapura  sejak 1970s, kerana kebanyakan komunikasi dan trafik internet terpaksa melalui negara pulau tersebut.

Bulan lepas, Snowden mendedahkan US mengintip Malaysia melalui stesen pengawasan yang diletakkan di kedutaan US di Kuala Lumpur untuk mengesan perbualan telefon dan mengawasi semua rangkaian telekomunkasi dalam negara.

Pada bulan Ogos, sumber perisikan Australia mengesahkan bahawa top-secret intelligence tool  yang dinamakan 'XKeyscore' telah digunakan untuk mengintip Malaysia dan negara-negara Asia Pasifik.

adios
Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

3 comments:

 1. Patut lah apa jua yang Najis soruk dalam seluarnya diketahui Singapura dan membuat apa juga permintaan mereka mudah dilulus Najis.
  Risikan juga yang membuat LKY tahu Najis tak ada benda dalam seluarnya,maka runging temu dangan Big Mama lebih berkesan.
  Ingat tak?

  ReplyDelete
  Replies
  1. jika diintip sejak sekian lama tanpa kesedaran Malaysia, segalanya berkemungkinan... Apa rahsia yang Malaysia masih ADA?

   Delete
 2. Sokong2lah PAP tu wahai geng DAP!! Memalukan!

  ReplyDelete