Saturday, January 4, 2014

Ketua Hakim Negara Britain Seru laksana Hukum Syariah

'Those entering into a contractual agreement can agree that the agreement shall be governed by a law other than English law.'

Ketua Hakim Negara Britain pada 2008 pernah mencadangkan undang-undang Syariah di Britain untuk menyelesaikan pertikaian di kalangan umat Islam di negara itu.

Ketua Hakim, Lord Phillips berkata bahawa prinsip-prinsip undang-undang Islam boleh digunakan untuk urusan kekeluargaan, perkahwinan dan mengawal selia kewangan.

Dalam ucapan beliau di sebuah masjid London Timur, Lord Phillips memberi isyarat meluluskan prinsip syariah selagi hukum dan keputusan perceraian selari dengan undang-undang Britain.

Walau bagaimanapun seruan beliau ditentang oleh majoriti rakyat britain, para peguam dan pegawai undang-undang Britain seperti mana tentangan yang diterima PAS untuk melaksanakan hukum hudud di Kelantan.

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

No comments:

Post a Comment