Sunday, November 10, 2013

Kesatuan guru mahu sistem PBS dan E-prestasi dimansuh

Kesatuan Kebangsaan Profesion Perguruan (NUTP ) menggesa Kementerian Pelajaran untuk memansuhkan penilaian berasaskan sekolah ( PBS) sistem yang mendakwa ia adalah satu beban untuk 400,000 guru di negara ini.

Presiden NUTP Hashim Adnan berkata sistem itu diperkenalkan pada tahun 2011 telah menambah beban kerja guru yang sudah dibebankan dengan .

" Guru-guru juga dinilai dalam prestasi mereka melalui SBA dan sistem akses data.

"Ramai daripada mereka telah kehilangan tidur untuk terus memasukkan data ke dalam PBS dari mana mereka berhenti atau telah diganggu, hanya supaya mereka akan menerima markah yang baik , " katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata PBS adalah seperti kenderaan baru yang menarik tetapi dengan pemandu yang tidak dapat bergerak kerana ia tidak mempunyai tayar.

Hashim mendakwa bahawa kelemahan dalam PBS telah dibawa ke Kementerian Pelajaran tetapi ia masih tidak dapat diselesaikan .

Sementara itu, beliau juga berkata bahawa kesatuan itu tidak memihak kepada sistem E- prestasi ialah keputusan untuk menilai prestasi guru seperti ramai yang masih tidak jelas tentang perkara ini.

" E- prestasi ialah keputusan telah dicadangkan untuk dilaksanakan pada tahun 2015 tetapi ia telah dibawa ke hadapan untuk tahun ini.

Walaupun kepala sekolah tidak bersetuju dengan sistem ini kerana mereka akan disalahkan jika mereka gagal mengemukakan laporan mereka kepada kementerian, " katanya . - Bernama , November 9 , 2013.

PBS ni siapa punya idea? bangang sungguh... wakaka

30 ribu guru berkempen bantah PBS dan SPPBS

Kesatuan guru mahu sistem PBS dan E-prestasi dimansuh

PBS - Sistem mengarut bebankan guru

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

1 comment:

  1. Terpaksa bangun jam 3 pagi hingga 7 pagi kerja bodoh ini tak selesai juga, Kaum guru semua bangkitlah menentang PBS ini.

    ReplyDelete