Saturday, January 4, 2014

wanita dan gadis kristian orthodok berhijab mirip Islam

Orthodok merupakan mazhab dalam Kristian. Cara ibadat mereka seakan-akan seperti Islam. Mereka bersembahyang, berpuasa, membayar zakat tetapi ada perbezaannya dengan syariat Nabi Muhammad S.A.W.

Awas - buku solat kristian ortodok yang mirip islam


Mazhab ini muncul disebabkan ada segolongan kecil dalam komuniti Kristian cuba mengamalkan apa yang di amalkan oleh Nabi Isa a.s.

Vatican menghukum mereka ini sesat.

Wallahu A'lam
Gereja kristian orthodoks yang terletak di  Neroberg, Jerman ini
memiliki lima kubah yang diperbuat daripada emas

Banjir Madinah 2013 - jasad para sahabat nabi timbul masih utuh dan berdarah


Wallahu A'lam

Semoga golongan ini beroleh hidayah Allah untuk memeluk agama Islam.
adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

12 comments:

 1. Dalam bible memang ada ayat yang menyuruh umat nya berhijab. Dalam quran tak ada pun. Orang islam yang ikut orang kristian. Benda ini banyak sudah dibahaskan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Encik. Minta semak balik Surah An-Nur:39.

   Delete
  2. Encik, mintak semak balik Surah An-Nur ayat 31.

   Delete
  3. Annur ayat 31 Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.

   Delete
  4. Annur ayat 39
   Dan orang-orang yang kafir pula, amal-amal mereka adalah umpama riak sinaran panas di tanah rata yang disangkakannya air oleh orang yang dahaga, (lalu ia menuju ke arahnya) sehingga apabila ia datang ke tempat itu, tidak didapati sesuatu pun yang disangkanya itu (demikianlah keadaan orang kafir, tidak mendapat faedah dari amalnya sebagaimana yang disangkakannya) dan ia tetapi mendapati hukum Allah di sisi amalnya, lalu Allah menyempurnakan hitungan amalnya (serta membalas nya) dan (ingatlah) Allah Amat segera hitungan hisabNya.

   Delete
 2. Dalam Islam, tudung atau kerudung merupakan pakaian yang digunakan untuk menutup bahagian kepala seorang wanita. Bertudung adalah perintah Allah kepada setiap wanita Islam. Setelah seseorang wanita memeluk Islam maka wajib baginya bertudung sebagai sebahagian dari menutup aurat. Sementara kerudung sendiri di dalam al-Qur'an disebut dengan istilah khumur, sebagaimana terdapat pada surah An-Nuur ayat 31: "Hendaklah mereka menutupkan khumur (kerudung-nya) ke dadanya

  Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (An Nur:31)

  ReplyDelete
 3. Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (An Nur:31)

  ReplyDelete
 4. Mohd Fauzi Awang! Pandangan anda sesat lagi menyesatkan dengan mengatakan tiada ayat didalam Al Quran yang mewajibkan kaum hawa menutup aurat. Anda perlu belajar lagi mendalami ilmu Al Quran, Hadith, Ijma dan Qias. Ayat tentang menutup aurat jelas ada dalam Surah An Nur ayat 31 dan Surah Al Ahzab ayat 59. Anda perlu bertaubat dan bersyahadah kerana menafikan adanya tuntutan menutup aurat di dalam Al Quran sekiranya anda Islam. Kalau tidak aqidah anda rosak. Sekiranya anda bukan beragama Islam, maka tidak hairanlah anda memberikan pandangan yang menyimpang jauh dari Islam.

  ReplyDelete
 5. Mohd Fauzi Awang! Pandangan anda sesat lagi menyesatkan dengan mengatakan tiada ayat didalam Al Quran yang mewajibkan kaum hawa menutup aurat. Anda perlu belajar lagi mendalami ilmu Al Quran, Hadith, Ijma dan Qias. Ayat tentang menutup aurat jelas ada dalam Surah An Nur ayat 31 dan Surah Al Ahzab ayat 59. Anda perlu bertaubat dan bersyahadah kerana menafikan adanya tuntutan menutup aurat di dalam Al Quran sekiranya anda Islam. Kalau tidak aqidah anda rosak. Sekiranya anda bukan beragama Islam, maka tidak hairanlah anda memberikan pandangan yang menyimpang jauh dari Islam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. HaiNabi,katakanlah pada istri-istrimu,anak-anak perempuanmu dan istri-istri orang mukmin:”Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya keseluruh tubuh mereka.”Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal,karena itu mereka tidak di ganggu.Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.(QS.33 al-Azhab:59)

   Delete