Wednesday, October 16, 2013

Air mata keinsafan seorang penjual haiwan qurban

Kisah seorang sahabatku, penjual haiwan ternakan:

Setelah melayani pembeli, saya melihat seorang wanita sedang memperhatikan dagangan kami,

Dilihat dari penampilannya sepertinya mahu membeli. Lalu saya menghampiri nya dan menawarkan.
“Sila kan puan"
Dia menunjuk, “Kalau yang itu berapa?” Wanita itu menunjuk pada haiwan yang paling murah.

Kalau yang itu harganya RM300, jawab saya.

"Harga paling diskaunnya berapa?" Tanya perempuan itu.

"RM250 bolehlah". harga sebegitu untung saya kecil, tapi biarlah..

“Wang saya cuma ada RM200, boleh ya..”.

Alahai..saya bingung, karena itu harga modal kami, akhirnya saya berlembut. “Biarlah..”

Sayapun menghantar haiwan wanita itu, Ketika sampai di rumah wanita tersebut.

Astaghfirullaah.. Allahu Akbar, terasa menggigil seluruh badan demi melihat keadaan rumah wanita tersebut.

Wanita itu hanya tinggal bertiga dengan ibu dan seorang anaknya di sebuah pondok amat buruk berlantai tanah. Saya tidak melihat tempat tidur yang ada hanya pangkin kayu beralas tikar lusuh.

Di atas pangkin itu sdg tidur seorang nenek tua kurus. “Mak..bangun mak, nih tengok Sumi bawa apa", Perempuan tua itu terbangun.
“Mak Sumi sudah beli kambing buat emak qurban, nanti kita hantar ke Masjid ya mak."

Orang tua itu terkejut namun kelihatan bahagia, sambil mengusap-usap kambing orang tua itu berucap, Alhamdulillah, akhirnya kesampaian juga emak nak buat qurban.

“Nih abang duitnya, maaf ya kalau saya menawarnya terlalu murah, saya hanya kuli cuci, saya sengaja kumpulkan wang untuk beli kambing yang mau saya niatkan buat Qurban ibu saya...

Ya Allah...Ampuni dosa hamba, hamba malu berhadapan dengan hambaMU yg satu ini. HambaMU yg Miskin Harta tapi dia kaya Iman. Seperti bergetar bumi ini setelah mendengar niat dari wanita ini.

“Bang nih wang kambing itu!" panggil wanita itu,

“Tak pa lah puan, biar biaya kambing ini, saya yg bayar."

Saya cepat pergi sebelum wanita itu perasan bila melihat mata ini sudah basah kerana tak sanggup mendapat teguran dari Allah yg sudah mempertemukan dengan hambaNYA yg dengan kesabaran, ketabahan dan penuh keimanan ingin memuliakan orang tuanya....

Semoga Allah mempermudah kita semua...muhasabahlah..peluang utk berkorban hanya sekali dlm setahun 4 hari dlm bulan zulhijjah..rebutlah peluang utk mengejar fadhilat yg ada didalamnya. Ins shaa Allah. -via/ @joned the sniper - fb ganukite

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

7 comments:

  1. PAS parti ISLAM TAKOT SUNGGUH nak perjuangkan kalimah ALLAH SWT kenapa?kau jawablah dalam kubur nanti!

    ReplyDelete
  2. Babi keparat celaka jahanam kau Allah s.w.t Babi keparat celaka jahanam kau muhammad s.a.w

    ReplyDelete
  3. Admin blog..report polis mangkuk hayun kat atas ni yg maki Allah dan Rasul ni !!!!

    ReplyDelete
  4. Salam...admin blog, tlg report polis mangkuk hayun kat atas ni ...ni dh hina Allah dan Rasul !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sengaja siar apa yang ditulisnya... biar ada orang buat laporan polis.

      Delete
  5. Si setan neraka tu wajib dtangkap dan dakwa sbb dia terang2 hina allah dn nabi muhammad saw.skmm mesti cari org ni dn siarkn maklumat dnbiodata kalu sorok bermakna skmm akan jadi agen pelindung pemfitnah.

    ReplyDelete