Tuesday, October 1, 2013

50 brigade Mujahidin FSA Syria bergabung dan membentuk Jaisyul Islam

Dipimpin oleh Liwa’ (brigade) al-Islam, salah satu brigade Mujahidin terkuat di ibukota Syria, Damsyik, sebanyak 50 brigade dan batalion Jihad Suriah berkumpul pada Ahad (29/9/2013) untuk mempersatukan 50 brigade tersebut dan membentuk Jaisyul Islam/Jaisy al-Islam (Tentara Islam).

Dalam pertemuan tersebut, disepakati bahwa Syaikh Muhammad Zahran bin Abdullah Alusy (Abu Abdullah), pemimpin Liwa’ al-Islam, sebagai pemimpin tertinggi Jaisy al-Islam.

Berikut nama-nama brigade yang bergabung dalam Jaisyul Islam:

1. Liwa Al-Islam
2. Liwa Jays Islam
3. Liwa Jays Muslimin
4. Liwa Saiful Haqq
5. Liwa Nusur Syam
6. Liwa Basya-ir An Nashr
7. Liwa Fath Syam
8. Liwa Daraa Al-Ghoutah
9. Kataib As-Shiddiq
10. Liwa Tauhid Al-Islam
11. Kataib Janub Al-Ashimah
12. Liwa Badr
13. ‘Umar bin Abdul Aziz
14. Liwa Junud At-Tauhid
15. Liwa Saiful Islam
16. ‘Umar ibn Khattab
17. Liwa Mu’adz ibn Jabal
18. Liwa Al-Faruq
19. Liwa Zubair ibn Awwam
20. Liwa zi An-Nurain
21. Liwa Al-Anshar
22. Liwa Hamzah
23. Liwa Ad-Difa’ Al-Jawwi
24. Liwa Al-Midfa’iyah was Shawarikh
25. Liwa’ AL-Mudarra’at
26. Liwa Al-Isyarah
27. Liwa Baibarz
28. Liwa Saiful Haq
29. Liwa Maghawir Qalamun
30. Liwa ‘Ibad ar-Rahman
31. Liwa Murabithin
32. Liwa Al-Badiyah
33. Liwa Anshar Sunnah
34. Liwa Ahlul Bayt
35. Liwa Syuhada Al-atarib
36. Liwa Jabhah As-Sahil
37. Liwa ‘Ain Jalut
38. Kataib Anshar Tawhid
39. Kataib Al-Mujahidin
40. Kataib Shuqur Abi Dahanah
41. Kataib As-Sunnah
42. Kataib Al-Anshar
43. Kataib Al-Barra ibn ‘Azib
44. Kataib Syabab Al-Islam
45. Katiba Ali ibn ABi Thalib
46. Katiba Thalhah ibn Abdillah
47. Katiba Al-Isytihadiyin
48. Katiba Rayat Al-Haqq
49. Katiba Dar’ul Islam
50. Katiba Al-Asyayir

**** Jabhat al-Nusra.Ahrar al-Syam dan ISIS tidak tergolong dalam FSA. Mereka mempunya panji sendiri dan motif perjuangan yang berbeza. Tiga Briged FSA telah dibubarkan dan bersekutu dengan ISIS, Jabhat al-Nusra dan Ahrar al-Syam.
1- Briged Nasr Salahudin dan Batalion 313 memberi bai'ah kepada ISIS.
2- Liwa' Muntanssir Billah, Liwa Taw'ar al-Raqqah memberi bai'ah kepada Jabhat al-Nusra.
3- Liwa Amanah alraqqah memberi bai'ah kepada Ahrar al-Syam.******

Dalam sebuah pernyataan rasmi, setelah rasmi dibentuk, Jayshul Islam mengatakan: “Untuk bersama-sama membentuk “Jays Al-Islam” (tentara Islam) dan membawakan khabar gembira kepada Ummat Islam, Ummat yang berjumlah berjuta juta, yang musuh-musuh Islam telah memotong-motong kaum Muslimin ini menjadi terpisah-pisah dalam berbagai wilayah, yang telah menumpahkan darah-darah kaum Muslimin, yang telah menggunakan harta dan hak kaum muslimin dengan cara yang zhalim, yang telah menanam perpecahahan kelompok dan perbezaan antara kaum muslimin.”

“Mari bersama-sama berada dalam satu kalimat, bersatu dalam satu barisan, dan dalam keredhaan kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala, sebagaimana firman Allah dalam kitab-Nya: ‘Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) dan jangalah bercerai berai,’” tambah pernyataan tersebut.

Sebelumnya, 13 brigade terkuat di Syria, termasuk Liwa’ al-Islam di dalamnya, sepakat menegaskan bahwa mereka menolak pergabungan dengan SYRIA NATIONAL COUNCIL (kelompok oposisi sekular yang disokong Barat) dan menegaskan tujuan revolusi Syria adalah untuk menegakkan Khilafah Islamiyyah dan menerapkan Syariat Islam.

Syaikh Muhammad Zahran, yang dibaiat untuk memimpin Jaisyul Islam, adalah seorang penduduk asal Syria yang dilahirkan di Duma, kawasan di pinggiran kota Damsyik. Ayahnya adalah Syaikh Abdullah Alusy, seorang ulama yang dikenal sebagai ulama yang sangat berpegang teguh kepada manhaj Ahlus Sunnah wal Jama’ah dan dakwah Islam.

Syaikh Muhammad Zahran mahasiswa yang berkelulusan dari sekolah Syariah Islam di Universiti Damsyik dan kemudian melanjutkan kembali di Universiti Islam Madinah Munawwarah untuk mempelajari ilmu hadits Nabawi, kemudian ia melanjutkan lg di kuliah Syariah Islam di Universiti Damsyik. - Admin Pedang Saburadios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

No comments:

Post a Comment