Sunday, September 8, 2013

Polis dedah ketua kongsi gelap paling dikehendaki

Kementerian Dalam Negeri telah mendedahkan nama-nama yang lebih daripada 30 pemimpin Geng 04, 08 dan 36 dan "kawasan " mereka berikutan pelancaran Ops Cantas Khas baru-baru ini .
The Star hari ini berkata satu sumber dari kementerian mengesahkan bahawa suspek dalam senarai itu masih aktif dalam bidang kuasa mereka.

Antara orang-orang yang identiti telah dibuat awam Sasi Tiram (Johor) , Sungai Way Sugu (KL) , Prai Bala (Pulau Pinang ), Sasi Langkap (Perak) dari Geng 04; Indren (Pulau Pinang) , Gelap (KL) , Siva Guru (KL ) dari Geng 08 ; Cendol Kanna (KL), Devan (pemimpin kumpulan itu di KL dan yang juga pengedar dadah jutawan ) dan Kajang Kalai ( Kajang ) dari Geng 36.

Polis juga telah menahan 4,806 daripada 122.255 orang di bawah penyiasatan oleh pihak berkuasa dan telah merampas 221 senjata, termasuk senjata api dan senapang udara buatan .

"Antara lain , kami merampas 10 senjata api, 10 senapang udara , tiga pistol palsu, 10 senapang buatan sendiri, 11 peluru, pedang 21 , 68 pisau, 45 parang , enam paksi, 12 batang besi dan empat batang kayu, " The Star memetik Bukit Aman Anti- Naib , Perjudian dan Bahagian Kongsi Gelap (D7) penolong Pengarah utama Datuk Abdul Jalil Hassan sebagai berkata.

Beliau mendedahkan bahawa tangkapan telah dijalankan bagi pelbagai kesalahan, termasuk senjata api pemilikan dan penglibatan dalam kumpulan, sambil menambah bahawa 222 daripada 75.575 kenderaan diperiksa oleh polis semasa OP Cantas Khas , dilaporkan dicuri.

Ops Cantas telah dilancarkan berikutan peningkatan mendadak dalam kes-kes menembak di negara ini. Ia dipercayai telah dicetuskan oleh persaingan di kalangan kumpulan-kumpulan yang dikaitkan dengan pengedaran dadah dan peras ugut.

Mereka ditembak mati, setiap hari berlalu, adalah sebahagian daripada kumpulan-kumpulan , dengan yang paling baru-baru ini menjadi ketua Geng 36, yang baru-baru ini ditembak mati di Batu Gajah , Perak. Beliau adalah seorang bekas anggota pasukan udara.

Sementara itu, Jalil mendedahkan bahawa sembilan ahli-ahli kumpulan telah ditangkap kerana mereka cuba untuk menyeberang ke Thailand di Imigresen , Kastam dan Kuarantin di Kompleks Bukit Kayu Hitam pada pukul 7.30 malam semalam.

Beliau berkata suspek yang berusia antara 24 dan 47, adalah ahli-ahli 04 dan 08 kumpulan dari Perak , Kedah dan Selangor. Mereka ditahan ketika berjalan untuk pemeriksaan oleh pasukan operasi khas dari Bukit Aman.

"Bertindak atas maklumat awam di luar, kita menahan lelaki ketika berjalan di kompleks itu . Kesemua mereka tidak bersenjata ," beliau dipetik sebagai berkata oleh The Star, sambil menambah bahawa suspek juga mempunyai tatu kumpulan-kumpulan mereka terpampang pada badan mereka.
Jalil berkata polis percaya lelaki itu menyeberangi sempadan untuk mempunyai tatu mereka dibuang. - September 7, 2013 .


adios
Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

1 comment:

  1. Disarankan pihak polis memahat Tatu2 Kumpulan samseng2 ini secara Besar di dahi ahli2 kumpulan kobngsi gelap/gengster ini supaya dilihat oleh umum. dengan cara itu nanti masyarakat akan menyisihkan dan mempariakan mereka!Hukuman buang daerah adalah sia2 sebab mereka akan menjalankan kegiatan samseng mereka di tempat2 baru.

    ReplyDelete