Tuesday, September 17, 2013

Jet F16 Turki tembak jatuh helikopter Mi- 17 Syria


Timbalan Perdana Menteri Turki Bulent Arinc berkata pesawat Syria dikesan dua kilometer (1.2 batu) di dalam ruang udara Turki di 14:20 (1120 GMT).

"Ia terus diberi amaran oleh pertahanan udara kita tetapi pelanggaran yang berterusan, ia jatuh di kawasan Syria setelah terkena peluru berpandu dari pesawat kami ," katanya , menurut kenyataan yang dibawa oleh Agence France Presse.

Turkey melancarkan dua buah jet F-16  di sepanjang sempadan antara wilayah Hatay selatan dan Syria selepas memberi amaran kepada helikopter Mi- 17 ia menghampiri ruang udara Turki sejurus sebelum 14:30 ( 1130 GMT), kata tentera dalam satu kenyataan menurut Reuters.

"Turki tidak membenarkan mana-mana pihak melanggar sempadan ... Kami akan mempertahankan sempadan kita dan keselamatan orang-orang kita, "kata Menteri Luar Turki Ahmet Davutoglu memberitahu pemberita di Paris.

" Tiada siapa yang akan bnerani melanggar sempadan Turki dalam apa-apa cara lagi," katanya selepas mesyuarat untuk membincangkan isu Syria dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, John Kerry, Setiausaha Luar British William Hague dan rakan sejawatannya dari Perancis mereka Laurent Fabius .

Direktur Observatori HAM Syria, Rami Abdul Rahman, mengatakan pihak pejuang Islam (FSA) Syria berjaya menangkap pilot helikopter tersebut.adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

No comments:

Post a Comment