Thursday, September 5, 2013

Hamid Yeop buktikan subsidi minyak tidak wujud


6) Jadi berapakah sebenarnya subsidi minyak kepada rakyat?

HAMID YEOP:

Berdasarkan RM33 billion yang dikatakan tadi, kita boleh mengetahui penggunaan petrol negara ini dalam setahun adalah kira-kira 110 billion liter. Lebih kurang 301 juta liter sehari.

Mengikut laporan pada tahun 2007, terdapat 3,098 stesen minyak di seluruh negara dengan 40% daripadanya, terutama yang di bandar besar dan lebuhraya beroperasi 24 jam.

Ini memberi gambaran purata jualan harian bagi setiap stesen minyak adalah sebanyak 97 ribu liter sehari, atau hampir 3 juta liter sebulan. Suatu angka yang sukar diterima untuk sebuah stesen minyak kerana, secara purata jualan harian mereka tidak melebihi 20,000 liter.

Jika benar ada subsidi maka angka-angkanya mesti selari dengan pengiraan matematik tadi, tetapi kerana angka-angkanya tidak sekena, maka keputusan ini‘menidakkan dan menolak kewujudan subsidi petrol berjumlah RM0.30 sen seliter atau RM33 billion setahun.’ - sinar .’ - sinar

Setelah membuat carian sana sini, terjumpa pula penemuan oleh marhaen. Fakta yang diberikan marhaen juga boleh membuktikan subsidi minyak hanya wayang low kelas macam tandas putera juga. wakaka.
rakyat marhaen
Dengan meneliti fakta yang diberikan oleh rakyat marhaen itu, jelas sekali kepada kita bahawa tidak wujud subsidi seperti yang digebang secara meluas oleh generasi pejuang melayu.

 Berikut adalah berita bohong selepas PRU13 tahun ini
bohong yang selamba
 Ini pula maklumat penting untuk kita sama-sama menilai 
penganiayaan ke atas rakyat malaysia
 Apa macam?

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

2 comments:

  1. apa maknanya tu.......sekali lagi ghakyat malaya kena tipu dengan gomen HARAMMMMM.....

    ReplyDelete
  2. apa maknenye tuhhh....maknanye ghakyat malaya kena tipu selama ini dengan gomen yg dapat kuasa cara HARAMMMMM....oghang nipu memang memang suka buat koje HARAMMMM....

    ReplyDelete