Monday, September 9, 2013

F16 Turki berlepas ke sempadan Syria

Beberapa Turki F-16 pesawat pejuang berlepas dari pangkalan di Diyarbakir tenggara selepas letupan besar dekat dengan sempadan Syria, media tempatan melaporkan pada hari Ahad.

Akhbar Sabah Turki melaporkan bahawa pesawat pejuang menuju ke arah sempadan Syria, menurut agensi berita Bloomberg.

Sementara itu, hospital kerajaan di bandar sempadan Reyhanli dimaklumkan menerima mangsa mungkin dari letupan Syria tersebut, akhbar Milliyet melaporkan,  peluru berpandu  mendarat berhampiran kampung Syria Sarmade.

Awal minggu ini, Turki meningkatkan ciri kehadiran tentera di sepanjang sempadan selatan dengan Syria pada menjangkakan serangan AS ke atas rejim di Damsyik, agensi berita AFP melaporkan,

Satu konvoi 20 kenderaan dengan kontinjen tangki telah dikerahkan ke kawasan sempadan Yayladagi di wilayah Hatay pada hari Rabu, dan diikuti oleh 15 lagi kenderaan pada khamis, lapor agensi berita Turki.

Sempadan barat laut Syria dengan Turki adalah salah satu daripada beberapa kawasan di sempadan yang masih di tangan Presiden Bashar al-Assad.

Sementara itu, kehadiran tentera telah diperbesarkan dan  diperkukuhkan di sempadan selatan.

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

No comments:

Post a Comment