Saturday, January 4, 2014

Entry khas untuk fatul bari - Kisah Sultan Para Ulama' Imam Al Izz Abdus Salam sebagai 'itibar

Saya cadangkan Sdr Patul Bari (sengaja tulis nama dia begitu utk menisbahkan beliau kpd kitab agung Fathul Baari karya Imam Ibn Hajar) baca dan ambil 'iktibar kisah masyhur, Sultan para Ulama' Imam Al Izz Abdus Salam:

Kisah ini terjadi ketika Imam Al Izz tinggal di Kaherah ketika Sultan Sayfud-Din Qutuz mengambil alih kuasa dalam 657 AH, 1258 AC.

Semasa pemerintahan beliau, Tartar telah menghantar beberapa utusan ke Kaherah meminta penyerahan tanpa syarat. Tartar sudah berada di pintu masuk Mesir selepas mereka menguasai seluruh dunia Islam di sebelah Timur. Sultan Mesir enggan dan berkeras pada pertahanan dan akan menghadapi apa jua rintangan. Al-`Izz Ibn` Abdus-Salaam (semoga Allah memberi rahmat kepada beliau) menyokong pendirian Sultan Sayfud Din itu. Malah beliau menggerakkan rakyat untuk keluar berJihad.

Walaubagaimanapun, Sultan memerlukan wang perbelanjaan utk persiapan peperangan. Dia cuba untuk mengenakan cukai baru kepada rakyat tetapi Al-`Izz Ibn` Abdus-Salaam (semoga Allah merahmatinya) menentang langkah ini, dan berkata kepadanya: "Sebelum anda mengenakan cukai yg lebih kepada rakyat, anda dan putera-putera yg lain mesti terlebih dahulu kembalikan semua wang kepada Perbendaharaan Negara. Jika wang itu masih tidak mencukupi, maka barulah anda boleh mengenakan cukai yang lebih kepada rakyat. "

Sultan dengan senang hati pendapat Al-`Izz Ibn` Abdus-Salaam (semoga Allah memberi rahmat kepadanya) dan bertindak sewajarnya. Umat Islam berarak keluar untuk menghadapi Tartar dan mereka mengalahkan mereka dalam pertempuran `Ayn Jaaloot.

ini contoh pemerintah yg adil serta dinasihati oleh ulama' yg jujur serta amanah pada 'ilmunya.

Allahu 'Alam..
oleh Abah Anas Ar Rembawi

Mr. Fatul wajar juga baca apa kata Dr. Asri


Sekadar info
***Fathul Baari adalah karya agung Imam Ibn Hajr Al Asqolani bagi mensyarahkan karya agung Sahih Bukhari karya Imam Bukhari. Kedua karya agung ini menjadi pedoman ummat sepanjang zaman***

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

No comments:

Post a Comment