Thursday, September 12, 2013

Enam tentera Mesir terbunuh di Semenanjung Siinai

Sekurang-kurangnya enam askar Telah terbunuh dalam serangan bom berani mati berganda di Semenanjung Sinai Mesir .10 lagi anggota tentera dan tujuh Orang awam cedera oleh letupan di luar ibu pejabat perisikan tentera di Rafah dan di pusat pemeriksaan berhampiran.

Pengebom berani mati pertama memandu kereta pada kelajuan tinggi ke ibu pejabat perisikan tentera dua tingkat di kawasan Ali Imam Rafah pada pagi Rabu, membunuh beberapa askar di bawah runtuhan.

Letupan kuat memecahkan tingkap bangunan berhampiran dan asap besar kelihatan naik ke langit.

Tidak lama selepas itu , satu lagi pengebom berani mati meletupkan sebuah kereta yang dipenuhi bahan letupan bersebelahan dengan pusat pemeriksaan tentera.

Tentera telah meilancarkan serangan besar-besaran di Sinai untuk mengekang peningkatan serangan oleh mujahiddin sejak penggulingan n Presiden Mohamed Morsi pada bulan Julai.

Pada hari Selasa , tentera yang disokong oleh helikopter menyerbu tempat persembunyian militan di kampung-kampung al- Mahdiya dan Naga Shabana , selatan Rafah , membunuh sembilan orang , menahan 10 orang dan merampas senjata dan peluru , kata pegawai tentera.

Sekurang-kurangnya 29 militan  terbunuh sejak operasi ketenteraan di utara Sinai pada hari Sabtu.

****Mujagiddin di Sinai adalah Ansar Beit al-Maqdis

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

No comments:

Post a Comment