Monday, September 9, 2013

di sebalik campurtangan AS di Syria- Qatar dan Saudi haramjadah no1

Mengapa negara kecil Qatar menghabiskan 3 bilion dolar untuk menyokong pemberontak di Syria? Qatar adalah pengeksport terbesar gas asli cecair di dunia dan Assad tidak akan membenarkan mereka membina saluran paip gas asli melalui Syria. Oleh itu Qatar mahukan rejim boneka di Syria yang akan membolehkan mereka untuk membina saluran paip yang akan membolehkan mereka untuk menjual banyak gas asli ke Eropah.

Mengapa Arab Saudi membelanjakan sejumlah wang yang banyak untuk membantu Mujahiddin?
Ternyata Arab Saudi juga bercadang untuk meletakkan kerajaan boneka mereka sendiri di Syria yang akan membenarkan Saudi untuk mengawal aliran tenaga melalui rantau ini.

Di sudut lain, Rusia sangat suka rejim Assad kerana banyak sebab. Salah satu sebab-sebab adalah bahawa Assad membantu untuk menghalang pengaliran gas asli daripada Teluk Parsi ke Eropah,yang secara langsung memastikan keuntungan yang lebih tinggi untuk Gazprom.

Sekarang Amerika Syarikat terlibat secara langsung dalam konflik. Jika Amerika Syarikat berjaya menyingkirkan rejim Assad, ia akan menguntungkan sama ada Saudi atau Qatar (dan mungkin untuk kedua-dua), dan merugikan Rusia. Ini adalah konflik strategik geopolitik mengenai sumber asli, agama dan wang. Senjata kimia hanya alasan untuk campur tangan kuasa besar.

Qatar sangat-sangat berharap membina saluran paip gas asli yang akan membolehkannya menyalurkan gas asli ke Eropah sejak sekian lama. Berikut adalah petikan dari sebuah artikel dari 2009 ...


Terdapat dua laluan paip gas yang dicadangkan tetapi malangbagi Qatar, Arab Saudi berkata 'tidak' kepada laluan pertama dan Syria berkata 'tidak' untuk laluan kedua.

Berikut adalah dari sebuah artikel The Guardian ..


Jika Qatar berjaya mengalirkan gas asli ke Eropah, ia menjadi satu tamparan besar kepada Rusia. Jadi campur tangan asing di Syria sebenarnya lebih kepada saluran paip dan bukan untuk masa depan rakyat Syria.
video ini sangat manrik untuk ditonton


adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

No comments:

Post a Comment