Sunday, September 8, 2013

China hantar kapal perang ke Laut Mediteranean


Walaupun fakta bahawa keputusan politik untuk tidak menghantar kapal perang , nampaknya masing-masing melakukan sebaliknya. Keputusan rasmi tidak dicapai dalam persidangan G20 di St. Petersburg namu kedua-dua pihak saling memperkukuh kekuatan masing-masing di laut Mediteranean. US kini turut disertai kapal perang dari Perancis menjadikan kedudukan berubah dengan US dan sekutu memiliki kelebihan satu kapal perang berbanding Rusia yang hanya menempatkan enam kapal perang di laut Mediteranean.

Sebuah blog ketenteraan berbahasa Cina yang pakar dalam artikel-artikel tentang peralatan tentera Amerika Syarikat, Rusia dan China, melaporkan bahawa beberapa kapal China sudah hampir ke pantai Syria, memetik sumber-sumber dalam PLA (People’s Liberation Army)

Para penulis secara terbuka mengakui bahawa kapal-kapal tidak akan terlibat dalam konflik US dan Syria, tetapi hanya memerhati tindakan kapal NATO dan Rusia.

Jenis kapal telah dihantar ke pantai Syria juga tidak diketahui. Sementara itu. Rangkaian sosial  Vkontakte memetik sumber sulit telah melaporkan bahawa sebuah kapal projek Jinggangshan Cina dapat dilihat apabila bergerak dengan kelajuan 14 knot ke arah Laut Merah melaluiTerusan Suez.

Melalui nombor pada bahagian belakang kapal itu, didapati bahawa ini adalah kapal penyerang, amfibia tentera China yang boleh membawa sistem pendaratan udara atau beban besar yang lain. -GHM

Ini pula adalah berita dari rakan FB
China telah dilaporkan menghantar kapal perang ke pantai Syria untuk 'melihat' tindakan kapal-kapal Amerika Syarikat dan Rusia dalam saat-saat genting menjelang serangan tentera ke atas Syria yang mungkin akan berlaku secepatnya minggu depan.

Menurut saluran berita Rusia iaituTelegrafist.org, People’s Liberation Army telah menghantar kapal pendaratan dok amfibia iaitu Jinggangshan dan kapal itu dilihat melalui Laut Merah ke arah Terusan Suez,laluan air di Mesir yang mengarah ke Laut Mediterranean dan perairan pantai Israel, Lebanon dan Syria.

Menurut laporan itu,kapal itu bukannya dihantar untuk melibatkan diri dalam apa-apa tindakan agresif tetapi adalah semata-mata di sana untuk 'memerhati' tindakan Rusia dan kapal perang AS.Walau bagaimanapun,Jinggangshan ini dilengkapi untuk berperang,bersenjata dengan peluru berpandu dan telah digunakan sebagai sebahagian daripada 'tunjuk kuasa' dalam gerakan yang bertujuan mempertahankan Laut China Selatan awal tahun ini.

Laporan itu menyatakan bahawa tambahan kapal perang PLA juga telah dihantar ke rantau ini tetapi identiti mereka tidak diketahui.

Semalam dilaporkan bahawa Rusia telah menghantar tiga lagi kapal,dua kapal pemusnah dan cruiser peluru berpandu ke Mediterranean timur untuk menyokong tenteranya yang sudah termasuk tiga kapal perang lain yang dihantar sejak dua minggu lepas. - Muhammad Halkimi

adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

No comments:

Post a Comment