Tuesday, September 10, 2013

Amalan mengahwini kanak-kanak perempuan di Yaman

Amalan menikahi kanak-kanak merebak ke yaman

Amalan berkahwin dengan gadis-gadis muda berleluasa di Yaman dan telah menarik perhatian kumpulan hak asasi antarabangsa yang cuba mendesak kerajaan untuk mengharamkan perkahwinan lelaki dewasa dengan kanak-kanak.

Kemiskinan yang mencengkam Yaman memainkan peranan dalam menghalang usaha untuk menghapuskan amalan ini. Keluarga miskin mendapati diri mereka tidak dapat menolak lamaran ke atas anak-anak perempuan mereka yang menjanjikan pulangan tunai beratus-ratus USD.

Lebih daripada satu perempat daripada wanita Yaman berkahwin sebelum usia 15 tahun, menurut satu laporan pada tahun 2010 oleh Kementerian Hal Ehwal Sosial.

Tribal adat juga memainkan peranan, termasuk kepercayaan bahawa pengantin perempuan muda boleh dibentuk menjadi seorang isteri yang taat, melahirkan ramai anak dan dapat menjauhkan mereka daripada daripada godaan.

Pada September 2010, Yaman kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun meninggal dunia selepas bergelut selama tiga hari untuk melahirkan anak.

Sebuah pertubuhan hak asasi manusia tempatan berkata.Yemen pernah menetapkan 15 tahun sebagai umur minimum untuk berkahwin, tetapi parlimen membatalkan undang-undang tersebut pada tahun 1990-an dan memutuskan bahawa ibu bapa berhak membuat keputusan menentukan umur seorang anak perempuan mereka untuk berkahwin - dailymail

Mengenali Putera Nadher Amarhan Maderner pemuda bertatoo dalam pasukan bolasepak Malaysia


adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

No comments:

Post a Comment