Tuesday, September 10, 2013

4000 pejuang MNLF sedia serang Sabah dan Sarawak

Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) telah mengaktifkan kira-kira 4,000 pejuang Tausug yang mendapat latihan di luar negara, kata jurucakap kumpulan Emmanuel Fontanilla memberitahu The Star Filipina semalam.

Fontanilla berkata pergerakan pejuang adalah untuk melindungi Tausugs, yang beliau dakwa telah menjadi subjek tindakan keras oleh pihak berkuasa Malaysia baru-baru ini.

Menurut harian Filipina, beliau berkata pejuang MNLF adalah tambahan kepada Tentera Kesultanan Sulu yang diketuai oleh Agbimuddin Kiram, saudara Sulu Sultan Jamalul Kiram III, yang mencetus perjuangan bersenjata untuk menuntut tanah adat mereka di Sabah.

Pengasas yang juga Pengerusi MNLF, Nur Misuari telah mengisytiharkan Sabah dan Sarawak sebagai sebahagian daripada Republik Bangsa Moro (BMR).

Fontanilla, bagaimanapun, menjelaskan bahawa pejuang MNLF di Malaysia akan bertindak dalam mempertahankan diri terhadap mana-mana serangan dari pasukan keselamatan Malaysia.

Fontanilla enggan mengulas lanjut bagaimana kumpulan bersenjata yang dipanggil Tentera Bangsa Moro di Malaysia "diaktifkan" tetapi sumber mendedahkan sekurang-kurangnya lima negara-negara yang menyokong telah menghantaran senjata yang telah tiba di wilayah yang dipertikaikan itu.

"Sama seperti apa yang berlaku pada awal 70-an di kemuncak konflik Mindanao, Sabah dan Sarawak akan menjadi asas utama Tentera Darat Bangsa Moro," Philippine Star memetik sumber sebagai berkata.

Sumber itu berkata MNLF telah sejak awal 1970-an ditubuhkan gerila dan kem-kem latihan di Sabah dengan persetujuan kerajaan Malaysia pada masa itu. Sumber itu menambah penghantaran senjata yang besar juga telah sampai lepangkuan MNLF di Mindanao minggu sebelum Misuari mengisytiharkan kemerdekaan di Talipao, Sulu, Ogos lalu.

"Tentera MNLF kini memiliki senjata serangan moden yang datang dari penyokong asing," kata sumber itu.

Fontanilla, bagaimanapun menafikan penghantaran senjata, berkata laporan itu adalah sebahagian daripada propaganda negatif terhadap MNLF. - September 9, 2013. Baru-baru ini lebih 10,000 Suluk telah menyertai perjuangan untuk mendapatkan Sabah, dakwa pegawai MNLF - yahoonews

Mengenali Putera Nadher Amarhan Maderner pemuda bertatoo dalam pasukan bolasepak Malaysia


adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

No comments:

Post a Comment