Friday, August 23, 2013

isu bin dan binti di sabah

Bumiputra Kristian di Sabah terus untuk "memeluk Islam" oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) semata-mata kerana mereka mempunyai "bin" dan "binti" dalam nama mereka. Gereja Sabah mencari penyelesaian segera kepada krisis tetapi tidak seorang pun seolah-olah berada di sisi.

JPN telah menyatakan dengan jelas ia akan terus ke senarai bumiputera Kristian di Sabah sebagai orang Islam selagi mereka dikenali oleh bin atau binti. Ia juga tidak akan membetulkan kesilapan kemasukan lalu dengan cara mengubah penyenaraian agama kembali kepada agama Kristian dalam kad pengenalan (MyKad) mereka yang terjejas. JPN hanya akan bertindak atas perintah oleh Mahkamah Tinggi Syariah untuk menentukan sama ada mereka Kristian bumiputra yang ia telah disenaraikan sebagai orang Islam bukan beragama Islam memang.

Malah jika ini Kristian asli mendapat perbicaraan daripada Mahkamah Syariah, kedua-dua pihak JPN dan Islam tidak boleh hadir, sekali gus menyebabkan kelewatan yang tidak perlu.

'Tersalah' diklasifikasikan sebagai umat Islam

Seorang kes ujian semasa telah dipasang oleh seorang janda berusia 53 tahun dan dua dewasa anak perempuannya dan disokong oleh gereja-gereja tempatan masing-masing. Ketiga-tiga adalah dari suku kaum Dusun Banggi.

INTIM binti Lambatan, dilahirkan pada tahun 1959 di Banggi, pulau utara di Sabah. Suaminya meninggal dunia 20 tahun lalu. Beliau secara rasminya dibaptiskan dalam gereja, beliau sidang Injil Borneo (SIB) di Air Limbuak Darat, Kudat pada tanah besar Sabah tujuh tahun lalu dan mengeluarkan Sijil Pembaptisan. SIB adalah gereja terbesar pribumi Protestan di Sabah. Anak sulung beliau, Norina binti Nuhudan, 28, telah dibaptiskan ketika dia berusia 15 manakala anak perempuannya lebih muda, Listin Nuhudan, 22, telah dibaptiskan ketika dia 14. Kedua-duanya adalah juga ahli SIB.

Apabila ketiga-tiga agama mereka salah diklasifikasikan sebagai "Islam" di dalam MyKad mereka, mereka membawa perkara itu sehingga kepada pastor mereka. Seorang peguam Kristian daripada yang lain gereja SIB di Kota Kinabalu bersetuju untuk mengambil kes mereka tetapi peguam terpaksa melibatkan seorang peguam Islam untuk bertindak bagi pihak mereka di Mahkamah Tinggi Syariah.

Peguam Kristian dihalang daripada mengamalkan dalam mahkamah Syariah

Pada Mac tahun lepas seorang peguam Kristian, Victoria Jayaseele Martin, telah dihalang daripada menjalankan amalan di mahkamah Syariah walaupun mempunyai Diploma dalam Undang-undang Syariah dan Amalan daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, di samping ijazah undang-undang University of London.

Kes ujian telah dimulakan beberapa bulan lalu apabila INTIM pergi ke pejabat Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah - JHEAINS - atau Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Sabah Kudat, untuk menjelaskan status agamanya.

Pada 25 Julai, jabatan menulis kepada Mahkamah Syariah di Kudat untuk mengatakan bahawa nama INTIM tidak di rekod dalam Pendaftaran Pengislaman mereka (Islamisasi Register).

Dengan penjelasan JHEAINS, beliau membuat akuan berkanun di Mahkamah Majistret Kudat menyatakan bahawa dia bukan seorang Muslim dan bahawa namanya tidak pada daftar jabatan Islam. Dia berkata dia tidak pada asalnya seorang Muslim tetapi apabila dia memohon untuk kad pengenalan beliau, perkataan "Islam" telah salah dicatatkan di atasnya.

Tetapi masih JPN tidak akan membetulkan kesilapan dan mengeluarkan kad pengenalan baru dengan status betul beliau sebagai seorang Kristian. Ia kelihatan seperti ia adalah tanggungjawab INTIM terlebih dahulu pergi ke Mahkamah Tinggi Syariah Kudat bagi suatu perisytiharan bahawa dia tidak Islam.

Ini dia dengan memfailkan kes terhadap Ketua Pendafter Muallaf (Ketua Pendaftar Baru beriman) Sabah pada 14 Ogos. Ketua Pengarah JPN telah dinamakan sebagai responden kedua. Dia meminta untuk status beliau sebagai seorang Muslim akan dipadam dari kad pengenalannya.

Keengganan untuk berubah walaupun bukti

Kudat Mahkamah Tinggi Syariah kemudian menulis kembali kepada Jabatan Islam untuk menyiasat lanjut sama ada INTIM adalah seorang Muslim dalam daftar mereka. Tarikh sebutan telah dua kali ditangguhkan hingga Isnin lepas (28 Okt). Tetapi kedua-dua responden tidak hadir, sekali gus menyebabkan lebih kelewatan.

Masalah ini telah lama mencapai krisis di Sabah apabila gereja SIB tidak boleh berkahwin dengan ahli-ahli mereka kerana ada yang didapati "Islam" di dalam MyKad mereka dan Pendaftar Perkahwinan tidak akan mengiktiraf perkahwinan tersebut.

Dua tahun lalu, National Evangelical Christian Fellowship (NECF), yang SIB adalah seorang ahli, bertemu JPN Ketua Pengarah dan pegawai-pegawai kanan beliau. NECF telah yakin bahawa masalah dengan mudah boleh diselesaikan menjadi mereka memfailkan terjejas dalam apa yang dipanggil "Borang A" untuk menukar status agama mereka.

NECF gembira dengan jaminan bahawa dan mencatatkan nasihat di laman webnya: "Bermain bebas cara untuk mengubah data agama di dalam MyKad."

"Kristian yang ingin menukar agama mereka kepada agama Kristian dalam data MyKad mereka tidak diperlukan untuk tender sebarang dokumen undang-undang, seperti sijil pembaptisan. Mereka hanya perlu mengisi 'Borang A' untuk melaksanakan perubahan, "NECF kemudian berkata.

"Ini telah disahkan pada mesyuarat baru-baru ini antara NECF Malaysia dan pegawai kanan dari Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)."

Tetapi NECF sendiri menegaskan tangkapan. "Ini tidak terpakai sekiranya mereka telah didaftarkan sebagai orang Islam."

Ruse Satu lagi

NECF berkata, pada mesyuarat dengan pegawai-pegawai JPN, ia juga menimbulkan isu Kristian Malaysia Timur yang agama dalam MyKad mereka direkodkan sebagai "Islam" semata-mata kerana nama-nama mereka menjalankan "bin" dan "binti".

"Ini adalah masalah yang wujud di Sabah dan Sarawak di mana ramai rakyat asli mempunyai nama-nama yang membawa bin dan binti". JPN secara automatik menyerahkan agama mereka sebagai 'Islam' walaupun ramai di antara mereka adalah orang Kristian, "menurut NECF.

NECF juga berkata JPN mengesahkan bahawa orang-orang yang terjejas boleh menukar data dalam MyKad mereka dengan syarat mereka telah mendapat kelulusan dari Mahkamah Syariah.-sumber

1 comment:

  1. Kalau boleh saya ingin tahu, siapa kah pegawai yang berkuasa sejak mulanya penggunaan 'BIN' atau 'BINTI' di dalam Kad Pengenalan di Sabah tanpa mengira kaum dan agama? Adakah dia seorang yang berasal dari Semenanjung Malaysia atau Sememangnya orang Sabah sendiri. Dan apa kah motif tersebut? Sebab saya rasa orang memulakan hal yang tidak sepatutnya berlaku ini memang adalah seorang yang cetek ketamadunan dan kebudayaannya.

    ReplyDelete