Friday, August 23, 2013

fatah al sisi mati sakit jantung


Ini adalah berita yang bari diterima tetapi hasil carian google tidak menunjukkan sebarang berita serupa daripada media-media popular antarabangsa seperti cnn, al-jazeera, bbc, washington post dan lainnya. Berdasarkan satu sumber iaitu The Egyptian Gazette, adalah dipercayai al sisi sudah mati... wallhu a'lam

PETALING JAYA: Jeneral Abdel Fattah Al Sisi, ketua tentera yang menggulingkan Presiden Dr Mohamed Morsi dan kerajaan pimpinannya telah meninggal dunia akibat serangan jantung.

Rakyat Mesir, dunia Arab dan seluruh penduduk dunia meraikan kematian beliau, demikian menurut The Egyptian Gazette di bawah tajuk “General ‘Hitler’ Sisi has died” hari ini.Al Sisi dianggap sebagai penjenayah perang kerana terlibat dalam pembunuhan ribuan rakyat Mesir dan menghancurkan demokrasi di Mesir. Ramai yang merasakan bahawa keadilan telah terlaksana.

Beliau dilaporkan telah merancang untuk menjatuhkan Morsi sejak hari pertama beliau dilantik presiden dan Al Sisi mendapat bantuan kewangan sebanyak US$1 bilion dari Arab Saudi bagi melakukan kerja-kerja bagi menggulingkan Morsi.

Seorang yang dipercayai berbangsa Yahudi, al Sisi merupakan ketua pasukan tentera Mesir dan juga Menteri Pertahanan sejak 12 Ogos2012.Sebagai kepala tentera, beliau memainkan peranan penting dalam kudeta pada Julai lalu yang menyaksikan Morsi tersingkir berikutanprotes terhadap kerajaan pimpinannya yang hanya bertahan selama setahun.

Al Sisi kemudiannya dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Pertama, di samping mengekalkan jawatan Menteri Pertahanan.


Keraguan timbul apabila memikirkan tipu helah media mesir dalam setiap kejadian di Mesir. Rekrut mati ditembak tentera kerana menyokong Morsi ditulisnya mati dibedil pengganas. Geng tamarud memegang senjata senapang dan parang ditulisnya sebagai peserta demonstrasi menyokong Morsi. Media Mesir tidak boleh diharap sangat.

Update jam 1.29 pagi 23.8. 2013
Berita di atas disahkan palsu apabila FMT sendiri telah memadam berita tersebut dari wabnya
adios

Disclaimer
"Semua artikel dalam blog ini disiar untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am untuk diperdebat dan dibincangkan. Ketepatan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Bagi mereka yang mahukan sesuatu dalam blog ini didelete kerana akta harta intelek sila email gua di atimuda@gmail.com"

2 comments:

  1. berita ni sahih atau rekaan..?umat islam seluruh dunia tertanya kesahihnya. dari mana sumber?

    ReplyDelete
  2. Itu maka nya Nabi pun x suka bangsanya sendiri......

    ReplyDelete