Tuesday, July 16, 2013

Usaha Erdogan hidupkan kepimpinan khilafah resahkan Barat

Sebuah dokumentari berbahasa Inggeris telah diterbitkan untuk mengaitkan Erdogan dengan usaha bawah tanah untuk menghidupkan sistem khilafah dalam pentadbiran negara-negara Islam. Sistem itu didakwa akan berpusat di Turki.

Usaha itu jelas dipancar dengan menunjukkan beberapa bukti. Erdogan bukan sahaja disanjungi penduduk Turki malah seluruh dunia Islam.

Dokumentari itu turut memuatkan komen beberapa tokoh Islam dan juga barat tentang usaha Erdogan memperkenalkan kembali sistem khilafah.Usaha itu jelas dipancar dengan menunjukkan beberapa bukti. Erdogan bukan sahaja disanjungi penduduk Turki malah seluruh dunia Islam.

Erdogan bukan sahaja telah berjaya menakluk perasaan Islamis sedunia tetapi juga berjaya menakluki sekular yang terdapat di Turki agar kembali kepada Islam.

Himpunan raksaksa anti rampasan kuasa tentera Mesir ke atas Morsi di Istanbul adalah
bukti kejayaan Erdogan membentuk kembali kekuatan jiwa keturunan Otoman Turki
Pengaruh tersebut telah membuatkan pejuang Iraq di Syria berjanji menubuhkan negara Islam berpaksikan sistem khilafah di Syria.

Pejuang Islam Irag berjanji menegakkan pemerintahan Khilafah Islam di Syria.
Gambar menunjukkan mereka menaikkan bendera Khilafah lebih tinggi daripada bendera Syria.
Apakah bentuk sistem pemerintahan khilafah? Mengapa sistem itu digeruni barat? Siapa ada maklumat sila info...

adios

3 comments:

  1. ialah sistem dalam islam bermula dari zaman khulafa arrasyidin,..sistem islam yg membuatkan 2/3 dunia bawah kaki sahabat nabi...boleh di kaji insyaallah.

    ReplyDelete
  2. Pemerintahan khilafah is a system yang menggabungkan semua negara islam di dalam satu pemerintahan yang sangat kuat untuk menentang musuh islam.Pemerintahan khilafah ini adalah antara salah satu tanda kiamat dimana selepas itu akan munculnya tanda tanda lain seperti Nabi Isa dan seterusnya.wallahualam

    ReplyDelete
  3. Pemerintahan khilafah adalah system yang menggabungkan semua negara islam di dalam satu pemerintahan islam yang kuat untuk menentang musuh musuh islam.Pemerintahan khilafah ini adalah salah satu tanda kiamat dimana akan muncul tanda tanda lain seperi Nabi Isa dan seterusnya.Wallahualam

    ReplyDelete