Saturday, July 6, 2013

Rumours - Al- Baradei lari ke Arab Saudi, Mursi bakal berkuasa kembali

Rally oleh para penyokong president Mursi yang bersungguh-sungguh dan sanggup mati kerana mempertahankan seorang ulama yang diangkat menjadi pemimpin utama negara mereka yang diadakan serentak di seluruh pelusuk negara Mesir  pada haji Jumaat 5.7.2013 telah membuatkan beberapa pegawai tentera buka mata. Mereka mula khuatir akan peritiwa yang bakal berlaku sekiranya Mursi terus di penjara.

Jurucakap Ikhwan Muslimin: lebih 4 juta rakyat berkumpul di Dataran Nahdhah di Giza sementara lebih 3 juta lagi di Dataran Raba'ah (turut disertai Dr. Badie Mursyidul Am Ikhwan) bagi menentang rampasan kuasa tentera. Jutaan lagi di dataran-dataran lain di seluruh Mesir.
Beberapa pegawai tentera bermuafakat mennyeru Abdul Fatah Sisi (kalau nama dia patah sisi kan sedap ... wakaka) menarik semula rampasan kuasa ke atas President Mursi demi keamanan negara.

Kedua-dua pihak kini sedia menumpahkan darah.

Isom Sultan, Naib Presiden Parti Wasat: "Kami takkan berganjak dari dataran-dataran ini di seluruh negara walaupun sejengkal. Kami tidak akan pulang ke rumah kami kecuali Presiden Mursi dijulang dan diletakkan di bahu kami."

Nuruddin Abdel Hafiz, wartawan televisyen "Misr25" yang diharamkan: "Kita tidak akan tinggalkan dataran Raba'ah ini sehingga kita menunaikan sujud syukur di belakang Presiden Mursi."

Setakat ini tiga orang telah terbunuh di Mesir. Mereka dibunuh oleh tentera firaun Mesir pimpinan Abdul Fatah Al- Sisi yang menggulingkan Mursi. Para mujahidin telah beri amaran agar Mursi dibebaskan dalam masa 24jam kalau tidak fisabilillah bermula. Kini perubahan bukan lagi melalui undi tetapi dengan peluru...

Tatkala Mursi memerintah, Ratusan penyokong Ikhwanul Muslimin dibunuh namun mereka tetap bersabar tanpa melakukan serangan balas. Tetapi kini maruah agama mereka dicalar dengan penangkapan ulama yang juga president kesayanga mereka. Masanya telah tiba untuk membalas kekejaman pihak sekular,yahudi dan syiah Mesir.

Ketika ini, dalam suasana selepas rampasan kuasa, mereka masih lagi dengan perangai setan yang memburu dan mencederakan penyokong Mursi. Kumpulan bergelar "baltoji" (perusuh upahan) dengan kerjasama polis dan tentera terus mengganas.

Penyokong Mursi terjun ke Sungai Nil apabila diburu "baltoji"Menyedari kemungkinan perang saudara, seorang ulama Mesir Ahmed al-Tayeb mengingatkan agar sama-sama mencari jalan damai yang terbaik bagi kedua-dua pihak.

Menerusi kenyataan yang disiarkan televisyen, Ahmed al-Tayeb yang juga Imam Besar Universiti al-Azhar menegaskan, keganasan dan pembunuhan adalah perbuatan dilarang dalam Islam berikutan angka kematian dilaporkan meningkat akibat krisis di Mesir. Beliau menyeru penduduk Mesir mencari jalan keluar dari sengketa tersebut.


Sementara itu..... Sdr Abdul Malik melalui FBnya menyatakan

Sumber Ikhwan online melaporkan, pegawai tinggi tentera telah menekan dan mendesak Ketua Majlis Tentera, Abdul Fattah As-Sisi untuk menarik balik kenyataan "rampasan kuasa" beliau.

Terdapat berita bahawa tokoh pembangkang, Dr.Mohammed El-Baradei telah meninggalkan Mesir menuju ke Saudi.

Telahan Mursi menjadi kenyataanDr.Ahmed Mehran - Pengasas Tamarood bertaubat apabila sedari 'pembangkang perangi Islam bukan Mursi'


adios

2 comments:

  1. Telah nyata gerakan yahudi dan syiah meresap ke dalam kehidupan rakyat Mesir.Suatu yang malang kepada ummat Islam di Mesir,negara nabi Yusof a.s.

    ReplyDelete
  2. apa le bebal sangat,yg main kan peranan jatuhkan mursi tu bukan syiah tapi wahabi,sebab parti nur dari golongan salafi telah khianat pada mursi,krn mursi tu ikhwan dari golongan sunni yg bermazhabkan al imam syafiee,sem ua kerja ni ialah keje keje2 jahat dari saudi,sebab tu raja wahabi le yg mula2 sekali mengucapkan tahn iah pada pengkhianat islam yg merampas kuasa di mesir.....apa komen golongan2 wahabi di malaysia

    ReplyDelete