Friday, July 12, 2013

Keajaiban perang Syria - Lelaki buta diterangi cahaya bantu pembedahan semasa blackout

Assalamualaikum.. nak share satu cerita pengalaman sahabat kami yang jadi volunteer doctor di syria. Ini kisah benar.

malam tadi kami diuji dgn bekalan elektrik yang terputus waktu 2 pembedahan kecemasan sedang dijalankan...dlm kegelapan tu beberapa sukarelawan perubatan menjerit2 minta sesiapa pasangkan lampu. beberapa anggota mujahidin yg berkawal di sekitar hospital lapangan bergegas cuba hidupkan generator.

tp malangnya bekalan minyak habis. Dlm pd tu seorang doctor dr norway ternampak 1 kawasan terang benderang. Doctor tu pun arahkan katil pembedahan n peralatan kecemasan dipindahkan kesitu. Tau tak cahaya terang tu datang dari mana ?

dari seorang lelaki tua buta yg sedang mengaji AlQuran sambil menjaga anak saudaranya yg dipotong kaki....terangnya kawasan tu seperti disimbah cahaya bulan penuh....terang sgt walau xde lampu n kiri kanannya gelap gelita.

kawasan yg terang tu boleh menempatkan 2 katil pembedahan n ruang cukup utk petugas perubatan yg terlibat..lebih pelik sewaktu kami perlukan bekalan elektrik utk hidup satu mesin yg diperlukan selepas pembedahan.salah 1 plug nampak mcm menyala lampunya..seorg nurse dr maldives yg terlupa bekalan elektrik sedang terputus terus sambungkan plug tu n hidupkan suis.....lelaki buta tu berasal dr homs.sehari dia mampu khatam Al Quran sekali.setiap hari dia khatam Al Quran.Maha Suci Allah.

dgn kuasa Allah peralatan tu menyala..sampai pembedahan selesai kami mcm bingung sekejap.lps tu baru tertanya2 mcm mana peralatan tu boleh menyala.kawasan tu boleh terang benderang.

terlalu byk perkara yg ajaib berlaku di sini.
mungkin ini sbbnya para doctor yg berkhidmat di sini ada yg x nak balik walaupun dah ada kehidupan yg sgt selesa di negara sendiri.

bak kata seorang mujahidin dr bosnia "mcm dah ternampak2 taman syurga"

saat mula-mula menjejakkan kaki ke homs mmg kawasan tu dah musnah teruk tp ada suatu rasa nyaman masuk dalam jiwa..ajaib sgt.
semalam ada sorang budak perempuan.nama dia somaiyah.umur 7 tahun.dia tanya pada sorang sukarelawan tu kenapa nangis.sukarelawan tu kata srbab sedih somaiyah dah tiada parents. somaiyah tu jawab " awak silap.disisi Allah ayah dan ibu sy masih hidup.mrk bahagia dan mulia".

Sahabat, Allah nak tunjuk Al-Quran itu mampu memberi cahaya. Di dunia pun Allah dah tunjuk. Apa lagi kat akhirat sana. - teman fb gua

Cerita ini diperoleh dari facebook seorang wanita. Setelah copy dan paste... teringat link fbnya lupa copy. Terima kasih buat yang empunya cerita.
adios

1 comment:

  1. Subhanaullah...Banyak kejadian berlaku pada diri kita yang tidak dapat dijelaskan…

    Ini menguatkan lagi iman kita.

    ReplyDelete