Thursday, August 1, 2013

Bekas pengedar dadah dakwa bayar polis RM30K hingga RM50k sebulan

PETALING JAYA: Seorang bekas pengedar dadah mendakwa dia membayar antara RM30, 000 dan RM50, 000 sebulan kepada polis di Negeri Sembilan dan Melaka untuk maklumat mengenai pengawasan polis.

"Jika saya menerima maklumat bahawa polis akan mengadakan pengintipan, saya akan menghentikan perniagaan (dadah) buat sementara waktu dan bersembunyi sehingga mereka memberitahu saya, ia adalah selamat," dakwa beliau.

Bekas pengedar dadah itu berkata demikian dalam temu bual dengan FMT di hadapan pemerhati anti-jenayah MyWatch pengerusi R Sri Sanjeevan di lokasi yang rahsia baru-baru ini. Beliau enggan dikenal pasti atau yang ditunjukkan dalam temubual video kerana takut tersebar.

Beliau mendakwa beliau telah berada dalam sindiket dadah selama kira-kira tiga tahun, mengedar dadah dengan bantuan polis.

Beliau telah ditangkap dan dipenjarakan dua tahun di bawah Akta Pencegahan Dadah pada tahun 2005.
"Saya tidak terlibat dalam  perniagaan dadah sejak saya keluar dan saya kini menjalankan perniagaan sah saya sendiri, "katanya.

'Syabu untuk polis'

Bekas pengedar dadah itu juga mendakwa bahawa beberapa anggota polis akan memanggil beliau setiap hari meminta methamphetamine, yang dikenali sebagai syabu untuk kegunaan mereka sendiri.

"Ada penagih dadah dalam pasukan polis dan mereka akan menghubungi saya setiap hari untuk membekalkan mereka dengan syabu.

"Ini bermakna saya mesti sentiasa mempunyai stok untuk memenuhi keperluan mereka atau mereka akan berpaling terhadap saya," dakwanya.

Beliau membeli dadah dengan harga kira-kira RM10, 000 dan dijual dengan keuntungan sekali ganda.- FMT
Dialihbahasa daripada berita asal bertajuk  Ex-con: I paid cops RM50,000 monthly oleh FMTadios

No comments:

Post a Comment