Friday, July 12, 2013

Armada Amerika hampiri Laut Mesir


Dua kapal rondaan Tentera Laut Amerika Syarikat di Timur Tengah berpindah mendekati pantai Laut Merah Mesir sejak kebelakangan ini, kata general atasan Marine Corps pada hari Khamis, yang merupakan satu langkah berjaga-jaga selepas pihak tentera menggulingkan Presiden Mohamed Mursi.

Amerika Syarikat sering menghantar kapal Tentera Laut berdekatan dengan negara-negara yang berada dalam kegawatan jika terdapat kes yang memerlukannya untuk melindungi atau memindahkan warga Amerika Syarikat atau mengambil bahagian dalam bantuan kemanusiaan. Kehadiran mereka tidak bermakna Amerika Syarikat sedang bersedia untuk menjalankan tindakan ketenteraan.

"Mesir berada dalam krisis sekarang," Komandan General Marine Corps James Amos memberitahu pemikir Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa. "Apabila ini berlaku, kami ada beberapa pilihan yang perlu dilakukan demi kepimpinan negara," kata Amos. Dia tidak berkata apakah pilihan tersebut.

Tentera Laut Amerika Syarikat dan pegawai-pegawai Marine Corps berkata kedua-dua kapal tersebut, merupakan sebahagian daripada kumpulan tiga kapal laut yang telah bersedia di rantau ini sejak Mei, meronda di Laut Merah, Timur Laut Afrika, Teluk Arab dan Laut Arab, dan tidak terdapat arahan baru sebagai persediaan untuk kemungkinan konflik yang berlaku di Mesir.

Amos berkata bahawa San Antonio USS, dok pengangkutan laut dan Kearsarge USS, kapal serangan laut telah bergerak ke arah utara Laut Merah pada dua atau tiga malam yang lalu untuk menjadi lebih responsif jika diperlukan.

Pegawai Marine Corps AS berkata, menggerakkan kapal laut lebih dekat ke arah pantai akan memudahkan pergerakan helikopter dan peralatan lain, jika ia diperlukan. "Kerana kita tidak tahu apa yang akan berlaku," katanya.

Pegawai-pegawai Tentera Laut berkata kapal ketiga, Carter Hall USS, kekal di luar pantai Bahrain di Teluk Arab.

Sumber : Reuters

adios

No comments:

Post a Comment