Wednesday, June 5, 2013

Everest ragut nyawa pendaki Malaysia

PUTRAJAYA: Gunung Everest telah meragut nyawa seorang pendaki Malaysia yang pertama.

Seorang pekerja Perbadanan Putrajaya (PPJ) meninggal dunia ketika menuju ke kem asas Everest.

Kedutaan Malaysia di Kathmandu, Nepal, mengesahkan bahawa Mohamad Shahrulnizam Ahmad Nazari telah mati akibat Penyakit Gunung akut (AMS).

Beliau merupakan sebahagian daripada anggota ekspedisi Kelab Sukan, Rekreasi dan Kebajikan PPJ ke Kalapathar dan kem pangkalan Everest, bersama-sama dengan 13 orang kakitangan yang lain.

Pasukan ini telah meninggalkan Nepal pada 27 Mei dan dijangka kembali pada 10 Jun.

Mereka kini Kemping di Labuche pada ketinggian 4,100 meter di atas paras laut.

Timbalan Pengarah kanan komunikasi korporat PPJ, Zaharah Salamat berkata dalam satu kenyataan mereka telah menerima maklumat bahawa salah satu pendaki mereka berada dalam keadaan kritikal pada hari Isnin.

“PPJ telah segera dihubungi Wisma Putra untuk mendapatkan bantuan dan untuk menyelaraskan usaha-usaha menyelamat bersama-sama dengan Kedutaan Malaysia di Kathmandu.

Walau bagaimanapun, cuaca buruk menghalang misi menyelamat kerana awan tebal menghalang helikopter daripada sampai di tempat kejadian, “katanya.

Beliau berkata, kemudahan perubatan yang terdekat terletak di Pheriche, juga ditutup kerana musim off.

“Sekitar 7:15, kami telah dimaklumkan mengenai pemergian beliau, dan sehingga kini kita tidak boleh memastikan tentang bila badan boleh diterbangkan ke Kathmandu.

“Berikutan kejadian tragis itu, semua pendaki telah membatalkan rancangan mereka untuk menuju ke kem asas Everest dan kini tinggal di Labuche,” katanya.

Zaharah berkata pada masa ini semua pendaki dilaporkan berada dalam kesihatan yang baik dan stabil.

PPJ naib presiden kanan Datuk Muhamad Haitamin Ishak telah melawat keluarga mangsa di Sungai Besi hari ini.

Ekspedisi itu melibatkan 11 lelaki dan tiga wanita.

AMS, juga dikenali sebagai tanah tinggi edema serebrum, anoxia ketinggian, penyakit ketinggian, penyakit gunung atau tanah tinggi edema paru-paru, adalah penyakit yang boleh menjejaskan pendaki pada ketinggian tinggi, biasanya di atas 2,400 m.

Ia adalah disebabkan oleh tekanan udara dikurangkan dan lebih rendah tahap oksigen di dalam atmosfera.

Dalam kebanyakan kes, gejala-gejala yang ringan hingga sederhana. Mereka termasuk kesukaran untuk tidur, pening atau cahaya headedness, keletihan, sakit kepala, hilang selera makan, loya atau muntah-muntah, kadar jantung yang cepat dan sesak nafas.

Teruk gejala AMS termasuk sianosis (warna biru untuk kulit), sesak dada atau kesesakan, batuk berat (kadang-kadang dengan darah), kekeliruan, kurang kesedaran, kekeliruan dan kulit kelabu atau pucat.

AMS adalah lebih mudah untuk merawat di peringkat awal. Mendapatkan kembali ke ketinggian yang lebih rendah adalah penting, walaupun ruang HYPERBARIC mudah alih boleh digunakan untuk simulasi tekanan udara pada ketinggian yang lebih rendah.

Akan oksigen mesti diberikan kepada mangsa itu, bersama-sama dengan ubat-ubatan lain untuk membantu pernafasan dan mengurangkan bengkak di dalam otak.

adios

No comments:

Post a Comment