Friday, May 24, 2013

Lelaki 40an yang didakwa rogol gadis 13 tahun nikahi mangsanya

Pada 28 Februari, Riduan Masmud mengejutkan negara selepas dia didakwa merogol seorang gadis 13 tahun.

Walau bagaimanapun, dia baru sahaja mengisytiharkan bahawa dia telah berkahwin dan mengambil magsa sebagai isteri kedua.

Pengusaha restoran berusia 40 tahun berjaya mempertahankan tindakan beliau, berkata ia merupakan kes Suka Sama Suka (persetujuan bersama), dan menambah bahawa ia boleh diterima di bawah undang-undang Syariah.

Di Mahkamah Sesyen, Riduan memberitahu pemberita bahawa beliau mengenali gadis itu selama kira-kira enam bulan dan merasakan dia mempunyai hak untuk berkahwin dengan seorang gadis bawah umur.

"Terdapat banyak kes lelaki berkahwin dengan gadis bawah umur. Saya tidak nampak mengapa kes saya berbeza, "kata bapa kepada empat orang anak, berusia antara dua dan 17. Beliau enggan mendedahkan jantina anak-anaknya.

Gadis itu menarik balik laporan rogol terhadap lelaki itu yang dilakukan oleh ibu saudaranya yang membuat laporan itu selepas beliau mendapat tahu tentang perkara ini.

Riduan berkata beliau akan membiarkan isteri keduanya menamatkan pengajian beliau dan "mungkin kemudian mengambil kursus kosmetik dengan isteri pertama saya". Beliau menambah bahawa isterinya adalah seorang artis make-up.

Isterinya memberitahu media yang dia menerima remaja itu untuk menjadi isteri kedua suaminya dan berjanji untuk membimbing beliau pembelajaran beliau. Bapa gadis itu mengatakan bahawa dia menerima perkahwinan anak perempuannya dengan Riduan.

Peguam J. Loretto Padua memaklumkan kepada mahkamah bahawa sijil perkahwinan Syariah telah dikemukakan kepada pegawai penyiasat dan mengesahkan bahawa kedua-dua kini berkahwin. (Sumber)

Sementara itu, kumpulan wanita di Sabah tidak berpuas hati dengan perogol 40 tahun berkahwin dengan mangsa. "Di Sabah, lebih daripada 50% daripada kes-kes rogol melibatkan gadis bawah umur.

"Kes ini adalah sebahagian daripada trend yang membimbangkan di mana orang tua mencadangkan perkahwinan selepas didakwa dengan rogol berkanun untuk memintas peruntukan mandatori Kanun Keseksaan," kata Mary Lee.

Sisters in Islam, sementara itu berkata Malaysia perlu menangani peningkatan pengantin kanak-kanak. "Seperti yang dilaporkan oleh Unicef, kanak-kanak perempuan yang berkahwin muda lebih terdedah kepada keganasan dan penderaan seksual oleh pasangan berbanding mereka berkahwin di peringkat umur dewasa.- berita asal SINI

adios

No comments:

Post a Comment