Friday, March 29, 2013

Lebih 4000 org Filipina pulang ke negara asal akibat krisis Lahad Datu

Sejumlah 4,771 rakyat Filipina telah meninggalkan Sabah semenjak pihak berkuasa Malaysia mula mengambil tindakan tegas terhadap puak militan Sulu dan simpatisan mereka awal bulan ini, kata majlis risiko bencana Filipina hari ini.

Majlis Pengurangan Risiko Bencana Kebangsaan dan Pengurusan Filipina (NDRRMC) dipetik berkata oleh portal berita Filipina InterAksyon hari ini sebagai berkata 944 keluarga meninggalkan Sabah untuk ke wilayah Basulta (Basilan, Sulu dan Tawi-Tawi) di selatan Filipina sehingga semalam termasuk 2,861 orang dewasa dan 1,860 kanak-kanak.

“Angka rakyat Filipina meninggalkan Sabah dijangka akan terus bertambah kerana krisis kekal belum selesai dan di tengah-tengah tindakan keras oleh pihak berkuasa Malaysia terhadap kedua-dua pendatang asing tanpa izin dan mereka yang disyaki menyokong kesultanan,” lapor InterAksyon hari ini.

Media Filipina telah melaporkan dakwaan pencabulan hak asasi manusia terhadap rakyat Filipina di Sabah, termasuk pembunuhan oleh pasukan keselamatan Malaysia dikala mereka terus memburu saki-baki pengikut bersenjata “putera mahkota” Sulu Agbimuddin Kiram.
Akan tetapi masih belum ada bukti pencabulan dikeluarkan dan Putrajaya telah mengatakan dakwaan tersebut sebagai satu “penipuan”.
InterAksyon melaporkan hari ini sejumlah P10.39 juta (RM787,205) barangan makanan dan bukan makanan telah disediakan untuk rakyat Filipina yang dipindahkan, serta peruntukan P13.403 juta (RM1,015,676) untuk operasi kemanusiaan lain.

Jabatan Kebajikan Sosial dan Pembangunan Filipina juga dilaporkan merancang untuk menubuhkan sebuah pusat pemprosesan 24/7 di Tawi-Tawi untuk menyediakan rakyat Filipina yang dipindahkan dengan campur tangan psikososial, dokumen undang-undang, latihan kemahiran dan bantuan kehidupan.

Senat Filipina telah menuntut pemerintah mereka meminta Malaysia bertanggungjawab terhadap pencabulan hak asasi manusia yang mungkin berlaku terhadap 800,000 masyarakat pendatang di Sabah, di tangan pihak berkuasa tempatan dalam pencarian terhadap kumpulan militan Sulu yang menuntut pemilikan terhadap negeri Borneo utara itu.-TMI

Eloklah semua balik ke negara asal. Rakyat malaysia tak perlukan mereka terutama rakyat Sabah yang sering ditindas mereka sejak mereka menguasai Lahad Datu dan Sempoerna.

adios

No comments:

Post a Comment