Sunday, March 24, 2013

Bagi 1000 permit teksi.. 30,978 terus jadi hamba kroni. wajarkah Najib bangga?

Putrajaya menganugerahkan 1,000 permit individu kepada pemandu teksi hari ini dan berjanji lebih banyak lagi akan diberi. Datuk Seri Najib Razak berkata ia adalah bukti bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) memenuhi janji-janjinya.

"Apa yang saya janji? Saya telah berjanji permit individu untuk pemandu teksi. Walaupun terdapat banyak syarikat yang memberikan pekerjaan kepada anda, beberapa telah dieksploitasi sama seperti sistem perhambaan masa lalu.

"Ini satu lagi janji ditepati Kerajaan (Ini adalah satu lagi janji-janji yang dipenuhi oleh kerajaan)," kata Najib kepada kira-kira 5,000 pemandu teksi di acara pengagihan permit yang diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini.

Sistem sewa semasa, di mana pemandu teksi dikehendaki untuk membayar setinggi satu pertiga daripada pendapatan mereka untuk menyewa teksi daripada syarikat-syarikat sering mempunyai hubungan politik, telah digambarkan sebagai "perhambaan zaman moden"

Punya bodoh BN ni. Bukankah sistem perhambaan itu dicipta oleh orang-orang BN yang memengang kuasa. Siapa paling banyak dapat permit? Siapa monopoli permit teksi? wakaka

Terdapat hampir 80,000 teksi di Malaysia dengan kebanyakannya di Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Shah Alam dan Klang, namun rekod rasmi menunjukkan 79,571 pemandu teksi berdaftar, dan 1,303 syarikat teksi seluruh negara. Syarikat-syarikat ini memiliki 31,978 permit atau 48 peratus jumlah permit teksi di negara ini.

Lagi mau wayang... Daripada keseluruhan  pemandu teksi , yang dapat permit 1000 sahaja. bermakna 30,978  akan terus jadi hamba kepada kroni yang monopoli permit teksi...

Bungkuskan BN buat selamanya

adiosNo comments:

Post a Comment