Saturday, February 2, 2013

Popigai-Kawah Asteroid Sumber Terbesar Berlian Dunia

Kawah Popigai, 100km lebar dan terletak di kawasan terpencil utara Russia terbentuk akibat hentaman asteroid selebar antara 5 hingga 8 kilometer pada 3.5 juta tahun dahulu didakwa mampu membekalkan berlian untuk pasaran dunia selama 3,000 tahun akan datang.

Menurut Christian Science Monitor, Nikolai Pokhilenko, pengarah Institut Novosibirsk Geologi dan Mineralogi, telah berkata bahawa berlian ini adalah "dua kali ganda lebih keras" daripada berlian biasa, menjadikannya sesuai untuk kegunaan industri dan saintifik.

Beliau juga mendakwa bahawa bekalan bawah Popigai adalah sepuluh kali saiz rizab berlian lain di dunia. Popigai berpotensi menyimpan bertrilion karat. satu karat - ditakrifkan sebagai 200mg - adalah ukuran standard berat untuk permata mineral dan berharga.

kawah Popigai 
Kawah Popigai adalah kesan asteroid keempat terbesar di dunia setakat ini, selepas kawah Chicxulub, Sudbury dan Vredefort. Kerajaan Soviet dilaporkan menemui deposit pada 1970-an mengenai sebuah ekspedisi saintifik, tetapi memutuskan untuk menyimpan maklumat rahsia supaya tidak mengganggu pasaran dunia dan menjatuhkan nilai berlian.lombong Mirny yang terletak jauh ke timur Russia sudah menguntungkan mereka yang telah menghasilkan 10 juta Karat berlian setiap tahun.
Lombong tersebut  kini ditutup kerana hasil berkurangan.Kini lubang kedua terbesar digali di dunia, dan helikopter dilarang daripada terbang di atasnya dalam kes aliran udara di kawah menyedut helikopter itu jatuh. Kesatuan Soviet telah melabur jumlah wang yang besar dalam pembuatan berlian kualiti tinggi dan mahu melihat pulangan ke atas penyelidikan mereka.

Gua pun gila berlian
wakaka

adios

No comments:

Post a Comment