Thursday, January 31, 2013

Tunku Zain Al-'Abidin Ibni Tuanku Muhriz dipelawa join DAP

Negri prince confirms DAP courted him, says had ‘private conversations’Anakanda kepada Yang di-Pertuan Besar Negri Sembilan mengesahkan bahawa beliau telah dipelawa oleh DAP untuk menjadi calon pilihan raya sambil menyatakan kekesalan beliau apabila perbincangan itu telah didedahkan kepada umum.

Tunku Zain Al-'Abidin Ibni Tuanku Muhriz berkata, Tidak menjadi kesalahan kerabat diraja mengambil bahagian dalam politik tetapi menegaskan beliau belum ada niat menyertai mana-mana parti.

Sabtu lepas, bekas DAP naib presiden Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim mendakwa Anthony Loke telah meminta beliau untuk memujuk Tunku Abidin untuk bertanding di kerusi DUN.

Loke, yang juga merupakan ketua DAP Negri Sembilan dilaporkan mengkritik Tunku Abdul Aziz atas dakwaan beliau.

"Saya amat kesal tindakan beliau. perkara yang dinyatakan dalam mesyuarat formal dan tertutup harus bersifat rahsia. Jadi mengapa dihebah-hebahkan?

"Dia harus menghormati privasi individu kerana salah seorang yang dikaitkan bukan orang biasa, tetapi bangsawan," beliau dipetik sebagai berkata oleh Sinar Harian Online.

Tunku Abidin mengesahkan hari ini bahawa berlaku "perbualan rasmi" dengan DAP beberapa bulan yang lalu, sebelum mengatakan bahawa beliau turut dijemput untuk berbincang dengan parti-parti politik lain.

Berdasarkan kenyataan beliau seperti di bawah,

“In my view, no political party today articulates the vision of our Ayahanda Kemerdekaan (Father of Independence) with sufficient conviction and consistency for me to consider joining them,”

Dapatlah dianggap bahawa beliau tidak akan menyertai mana-mana parti politik.Wayang habis... wakaka

adios

No comments:

Post a Comment