Friday, January 18, 2013

Tak perlu sebarang dokumen untuk dapat IC biru di Sabah


Seorang pelarian Filipina memberitahu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pendatang haram di sini hari ini bahawa dia telah menerima kad pengenalan biru tanpa memohon untuk itu.

Ismail Balaka berkata beliau melarikan diri ke Sabah pada tahun 1975 untuk melarikan diri dari perang saudara di Filipina.

"Adakah anda mendapatkan kad pengenalan anda tanpa pergi ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)?" Ditanya pegawai pengendali Jamil Aripin di RCI di sini hari ini.
"Itu betul," kata Ismail.

Beliau menambah bahawa beliau juga didaftarkan sebagai pengundi dan telah mengundi sebanyak lima kali di Sabah.

Ismail, seorang pekerja pembinaan kapal, berkata dia kini tinggal di Kinarut di Sabah dengan isteri dan keempat-empat anak mereka yang turut mempunyai kad pengenalan biru.

Ismail berkata beliau dan beberapa orang lain telah dipanggil satu hari untuk berkumpul di dewan kampung mereka tetapi tidak menyatakan bila.

Beberapa orang yang  tidak dapat dikenal pasti,mengarahkan dia dan penduduk lain untuk menandatangani borang, menurunkan cap jari mereka dan diambil gambar.

"Saya dengar bahawa kita akan diberikan kad pengenalan Malaysia. Selepas tiga atau lima bulan, saya menerima kad pengenalan biru, "kata Ismail, menurut kenyataan kepada polis bahawa Jamil membaca beliau.

Ismail  menambah bahawa dia tidak membayar wang untuk mendapatkan kad pengenalan tersebut.

Beliau juga berkata bahawa dia tidak mempunyai apa-apa dokumen seperti kad pengenalan merah atau hijau sebagai penduduk tetap atau penduduk sementara sebelum menerima kad pengenalan biru.- yahoo


Ibu bapa pakai baju BERSIH terima RM100 di sekolah


adios

No comments:

Post a Comment