Saturday, January 4, 2014

Penceramah Pas didakwa Hina Bapa DYMM Agong

'POLIS SERBU SURAU BIAR USTAZ PAS HINA BAPA DYMM AGONG'

Pada hari ini Jumaat 21 Disember 2012 jam 11:00 pagi, saya - HALIM TUAH selaku ahli kariah Surau An-Na'im Seksyen 5 Wangsa Maju, akan membuat LAPORAN DI BALAI POLIS WANGSA MAJU terhadap seorang PENCERAMAH PAS yg bernama Shaari CHE IN kerana MENGHINA BAPA DYMM AGONG dlm kuliah agama di surau berkenaan malam tadi.

PIHAK POLIS TELAH MENYERBU SURAU berkenaan ketika saya sedang BERTIKAM LIDAH dengan Penceramah & Pengerusi surau tentang apa perlunya sebut 'BAPA AGONG' dlm kuliah agama ini yg seakan SECARA HALUS mengajak ahli2 kariah NYAHKAN RAJA & SULTAN!!!

"..BAPAKKK AGONG pun takkan boleh buat apa.." - dgn merujuk perihal org yg tiada syarat JPA tidak akan dapat kerja; saya mempersoalkan apa perlunya DIPERKECIL/SENDAKAN TUANKU2 SEKELIAN dan apa perlunya mengaitkan BAPA DYMM AGONG dalam kuliah agama itu!

copy paste dari blog member ameno gua ashamsuri.blogspot.com

Haha! pada pandangan gua itu adalah bahasa pasar dalam kehidupan harian. Ramai orang mengucapkan perkara yang sama di kalangan orang melayu. Antara lain yang biasa disebut ialah "Jangan kata menteri, bapak menteri  pun aku tak heran."  'bapak' dalam konteks ini bermaksud berpangkat lebih tinggi atau lebih berkuasa atau lebih power. Dan dalam konteks 'bapak agong' tiada kene-mengena dengan ayahanda DYMM Agong.

Terpulang kepada tafsiran masing-masing.

adios

No comments:

Post a Comment