Saturday, January 5, 2013

Peguam Tidak akan wakili perogol pelajar perubatan India

Lima lelaki yang menghadapi tuduhan merogol dan membunuh seorang pelajar perubatan berusia 23 tahun yang menyebabkan bantahan di seluruh India tidak akan mendapat bantuan mana-mana peguam. Mereka akan dibicarakan tanpa peguambela.

Perbicaraan dijangka bermula pada hari Khamis di mahkamah daerah Saket di mana Polis Delhi secara rasmi akan membentangkan kertas pendakwaan 1,000 halaman terhadap lima lelaki yang menghadapi tuduhan.

Yang keenam, yang dipercayai menjadi juvana akan dibicarakan di mahkamah juvana tetapi polis sedang menjalankan ujian tulang untuk menentukan usianya.

"Kami telah memutuskan bahawa peguam tidak akan berdiri untuk mempertahankan mereka. Adalah tidak bermoral untuk mempertahankan kes," kata Sanjay Kumar, seorang peguam dan ahli Majlis Peguam Daerah Saket.

Kumar berkata 2,500 penyokong yang didaftarkan di mahkamah telah memutuskan untuk "menjauhkan diri" untuk memastikan "keadilan pantas", bermakna kerajaan akan perlu untuk melantik peguam bagi defendan. Seorang lagi peguam di mahkamah mengesahkan pemulauan itu.

No comments:

Post a Comment