Monday, January 28, 2013

Hubungan Amerika dan Fatah dalam Kemelut Mesir

TAHUKAH ANDA ? bahawa pada 14 Mei 1948 David Ben-Gurion telah mengisytiharkan wujudnya Negara Israel yang merdeka lalu diiktiraf oleh Soviet Union dan Amerika Syarikat.

Ikhwan Muslimin telah mengadakan mesyuarat dan mereka telah mendesak Mesir dan negara-negara Arab lain supaya mengisytihar jihad terhadap Israel serta menggunakan apa sahaja cara yang mungkin untuk menyelamatkan Palestin daripada kehancuran. Ekoran dari itu berlaku Perang Arab-Israel 1948.

Ikhwan Muslimin telah menghantar 10,000 mujahidin, kemudian diikuti beberapa Negara Arab yang lain antaranya Mesir, Syria, Iraq, Jordan,Lubnan dan beberapa Negara arab lagi sehingga jumlah mereka seramai 47500 orang.

Mujahidin yang dihantar Ikhwan Muslimin berjuang di barisan hadapan dengan semangat jihad yang kental yang ditanam oleh Imam Hasan Al Banna. Mereka berjuang dengan gagah berani sehingga setiap kali pertempuran mereka beroleh kemenangan. Mereka terus mara sehingga sampai ke pinggir Tel Aviv.

British, Amerika Syarikat dan sekutunya yang menyokong Israel berasa bimbang jika Negara haram yahudi itu dikalahkan tentera Arab. Mereka mendesak kedutaan masing-masing yang berada di Mesir mendesak Perdana Menteri Mesir Nuqrasyi Pasya supaya menarik pasukan tenteranya dan bertindak ke atas Ikhwan Muslimin yang kononnya pertubuhan itu sedang merancang hendak merampas kuasa.

Perdana Menteri Mesir memanggil pulang tentera Mesir dan tentera al-Ikhwan yang berjuang di Palestin. Kepulangan mereka bukan disambut sebagai pahlawan tetapi mereka ditangkap, dipenjarakan malah ramai yang dibunuh.

Pada 10 Jun 1948 diadakan gencatan senjata. Tetapi itu hanya helah Israel untuk memusnahkan tentera Arab. Apabila tentera Mesir dan Mujahidin Ikhwan Muslimin pulang maka tentera Arab yang lain berasa lemah semangat untuk berperang.

Gencatan senjata itu hanya helah Israel dan sekutunya. Semasa gencatan senjata Israel menerima senjata dari Amerika, Britain dan sekutunya. Kemudian Israel menyerang semula lalu mengalahkan pasukan Arab.

Hasan Al Banna dibunuh kerana menghantar 10 ribu pejuang ke Palestin dan berjaya menyatukan Negara Arab supaya menentang Israel. Mereka tidak mahu wujud tokoh yang mengikut jejak Salahuddin Al Ayubi yang berjaya menyatukan Negara Arab sebelum menakluk Jerusalem. wallahua'lam..- salman alfarisy

Sehingga hari ini ikhwanul muslimin terus menjadai sasaran kejahatan Amerika. Amerika telah dengan berniat jahat menghasut puak sekular Mesir disamping memberi bantuan kewangan untuk menjatuhkan President Morsi.

Amerika bukan sahaja mendapat bantuan sekutu kuatnya Israel malah beberapa negara Islam termasuk kumpulan Fatah yang menerajui kepimpinan di Tebing Barat Palestine. Mungkin ini berita yang memeranjatkan tapi itulah kenyataan.

Fatah pasti menfikan namun risikian Mesir dikhabarkan mempunyai bukti mengenainya. Kemelut politik Mesir kini adalah berpunca daipada saki baki penyokong Mubarak dibantu oleh puak sekular dan puak kristian.

Fatah adalah musuh politik kepada Hamas iaitu sebuah organisasi politik yang juga saya sayap kanan kepada Ikhwanul Muslimin. Perbedaan ideology kedua-dua parti politik ini amat ketara. Fatah adalah sangat lemah dan sering berlembut dengan Israel, sanggup membiarkan tanah Palestine menjadi milik Israel demi merelaisasikan perjanjian damai.

Hamas adalah sebaliknya. Hamas berpendirian lebih keras. Hamas mahukan semua tanah yang dijajah Israel sebagai syarat perjanjian damai. Sehingga hari ini kedua-dua pihak masih menyimpan tawanan tentera.

Usaha penggabungan kedua-dua parti politik Palestine ini dilihat semakin sukar dengan penglibatan Fatah dalam sengketa di Mesir.


Dr. Aafia Siddiqui dirogol, disiksa dan dimalukan dalam tahanan Amerika laknatullah


adios

No comments:

Post a Comment