Saturday, January 4, 2014

Kompas iklankan 'kebodohan' Zainuddin Maidin di Google Adsense

Serangan ke atas BJ Habibie oleh Zainuddin Maidin awal Disember lalu menimbulkan kemarahan rakyat Indonesia. Akhbar kompas mengulas dan menyiarkan secara berturutan penghinaan Zainuddin Maidin.

Malah yang paling memalukan Malaysia sendiri, sehingga kini kompas memainkan isu tersebut. Kompas mengiklankan ‘kebodohan’ Zainuddin Maidin untuk tontonan di Google Adsense sebagaimana iklan [iklan free sini...] di atas. Iklan Adsense tersebut sedang disiarkan.

Sentimen anti Malaysia meningkat disebabkan ‘bijak pandai’ keturunan UMno ini dan disiarkan akhbar Utusan Malaysia. Bagaimana UMno sebelum ini boleh mendakwa Anwar Ibrahim yang meningkatkan sentimen anti Malaysia oleh Indonesia.

Di bawah adalah kenyataan rasmi Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan Isu tersebut.
Saya dimaklum dan terkesan dengan serangan jelek oleh Zainudin Maidin ke atas mantan Presiden Indonesia, YTH Bapak BJ Habibie seperti yang diterbit semalam oleh Utusan Malaysia, akhbar milik Umno.

Tulisan Zainudin sememangnya diketahui dangkal (mediocre) dan beliau mewakili sosok elit Umno yang berprasangka keji terhadap negara Indonesia.

Ramai sedia maklum tentang latar belakang Zainudin; beliau merupakan mantan editor Utusan, juga mantan Menteri Penerangan yang sering menuding jari dan melabel kelompok yang tidak sehaluan dengan Umno sebagai ‘pengkhianat’.

Zainudin merupakan satu-satunya menteri kanan yang tewas dalam pilihan raya umum lalu kepada calon dari Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), justeru kita bisa memahami keresahan, dendam dan motif beliau dalam melancar serangan sebegini.

Kenyataan Zainudin sewajarnya tidak perlu dilayan dan ianya tidak mewakili massa di Malaysia.

Zainudin adalah sosok angkuh (arogan) dan rasis yang merupakan salah satu antara penyebab tercetusnya krisis bilateral membabitkan Malaysia-Indonesia.

Datuk Seri Anwar Ibrahim
Ketua Umum KEADILAN
oleh lanisma tko


adios

No comments:

Post a Comment