Saturday, January 4, 2014

"Kalau Berani mai datang UM" Awek UM cabar Zohra Jabeen


KUALA LUMPUR: Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM) mencabar Pengerusi Suara Wanita 1Malaysia (SW1M) Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin untuk berdiskusi di kampus mereka.

Presiden Hal Ehwal Mahasiswi Persatuan Mahasiswa Islam UM Noor Afifah Jamaluddin (gambar) berkata, kehebatan mahasiswi seperti Bawani harus dipuji dan dibanggakann apabila berani membangkitkan pandangan begitu lantang demi mempertahankan hak mahasiswa dan rakyat.

"Tiada seorang pun mahasiswa yang berani mempertahankan siswi tersebut apabila beliau diasak oleh Presiden Suara Wanita 1 Malaysia (Sharifah).

"Ini agaknya bila mahasiswa yang dijanjikan Galaxy Note, mahasiswa terus diam membisu?

"Mahasiswa tidak sewenang-wenangnya terus diperbodoh sedemikian teman-teman," tegasnya.

Beliau turut mempersoalkan apakah motif sebenarnya penganjuran “Forum Wanita & Politk” ini, bukankah untuk melahirkan Mahasiswi yang cakna mengenai isu semasa.

"Saya kira ini kalilah kebangkitan suara anak muda mahasiswi di Utara" katanya.

Justeru, beliau mencabar Sharifah Zohra datang ke UM dan berdiskusi secara 'respect' sesama mahasiswa di sini.

Sementara itu, menurut Naib Presiden 1 Persatuan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (PMUKM), Nur Afifah Abd. Rahim kesal dengan tindakan memperlekehkan keberanian seorang siswi untuk memberi pandangan dan kritikan.

"Saudari Bawani tidak sewajarnya diaibkan di hadapan khalayak sementelah dia memberi pendapat dengan wadah yang disediakan sendiri oleh program terbabit."

"Sebagai seorang yang lebih berpendidikan, saudari Sharifah Zohra seharusnya bersikap profesional dan memberi respon yang positif dan menyambut baik pandangan dari mahasiswa," kata beliau. - Harakahdaily

Yang lebih memalukan adalah sikap sesetengah mahasiswa UUM yang bertepuk sorak apabila si zohra  xKIMMA berperlakuan biadap terhadap Bavani. Benarkah mereka ini bijak atau hanya memasuki UUM dengan mengambil bidang kursus yang tidak laku?

Maklum sahaja ramai pelajar bangga memasuki universiti walau hanya menceburi bidang yang langsung tidak menjanjikan peluang pekerjaan. Biasanya mereka yang cukup-cukup makan akan mengambil kursus sedemikian. Wa kesian sama lu.... wakaka!

UUM - Untung-Untung Masyukkkkkk
UM -   Untung Masyukkkkkk
wakaka

Bawani - Cetus Fenomena Baru di Facebook


adios

No comments:

Post a Comment