Thursday, January 3, 2013

K. Nagarajan Tahanan Ketiga Mati di Lokap Balai Dang Wangi

Balai Polis Cawangan Dang Wangi menempa sejarah hitam tersendiri apabila menjadi satu-satunya balai polis yang mencatat tiga kematian tahanan dalam  tempoh tiga bulan iaitu daripada September hingga Disember tahun lepas.

Kematian terbaru K. Nagarajan, 32 pada 21 Disember 2012 merupakan yang ketiga di balai tersebut. Sebelum ini dua lagi mangsa Chandran Perumalu, 47 dan Wong Tip Ping, 51 turut mengalami nasib serupa di balai sama.

Chandran Perumalu merupakan seorang pemandu lori dari Simpang Rengam Johor yang menemui maut kerana penyakit jantung di lokap balai tersebut pada 10 September. Manakala Wong Tip Ping pula ditahan oleh polis Cheras sebelum diserah kepada Balai Polis Dang Wangi untuk soal siasat mati pada pagi 29 November.

Negara digemparkan dengan kematian dalam tahanan A Kugan di balai polis USJ pada 2009 dan Teoh Beng Hock semasa ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Julai 2009 antara kes mendapat perhatian utama rakyat Malaysia hingga kerajaan dikritik dengan hebat ekoran kematian tersebut.

adios

No comments:

Post a Comment