Saturday, January 4, 2014

Basyar bebas 2130 tahanan sebagai balasan pembebasan 48 rakyat Iran

Mujahidin Syria telah membebaskan 48 orang tawanan Iran sebagai pertukaran dengan pembebasan 2,130 orang tawanan yang ditahan oleh rejim Basyar.

Pencapaian ini adalah hasil dari rundingan yang memakan masa berbulan-bulan lamanya melalui agensi bantuan IHH Turki dengan pihak rejim.

Mengikut jurucakap mujahidin FSA, ia  adalah hasil melalui rundingan yang melibatkan kerajaan Turki dan Qatar.

Difahamkan juga, tahanan yang dibebaskan rejim termasuk beberapa rakyat Turki.


Pejuang pembebasan Syria iaitu briged al-Baraa menawan rakyat Iran tersebut pada awal bulan Ogos dan mengugut untuk membunuh mereka kerana mendakwa mereka adalah ahli elit Kor Pengawal Revolusi Iran yang dihantar berjuang memihak Presiden Syria Bashar al-Assad.

Iran menafikan tuduhan ini dengan mengatakan mereka adalah jemaah Muslim Syiah yang melawat tempat-tempat suci. Iran meminta bantuan Turki dan Qatar untuk menggunakan hubungan mereka dengan pejuang pembebasan Syria untuk membantu merundingkan pembebasan mereka.


Turki merupakan salah satu pengkritik Assad yang paling lantang, penyokong kuat FSA dan penyokong campur tangan antarabangsa.

Turki, Negara-negara Teluk, Amerika Syarikat dan sekutu Eropah menyokong Pejuang Islam Sunni manakala Syiah Iran menyokong Assad.

Menurut sebuah akhbar pro-kerajaan pada 31 Disember lalu, tentera Syria menahan empat juruterbang jet pejuang Turki yang cuba menyelinap ke lapangan terbang tentera dengan kumpulan bersenjata di wilayah utara Aleppo.

Damsyik berasaskan al-Watan berkata tangkapan di pangkal tentera Koers, 24km di timur bandar Aleppo membuktikan "penglibatan Turki" dalam krisis Syria.


DAP cari pemilik pisau.net ganjaran RM1000 menanti pemberi maklumat


adios

No comments:

Post a Comment