Tuesday, December 25, 2012

Perkasa Bawa Batu Nisan ke Pejabat MAIPP -

Perkasa Pulau Pinang menuntut penjelasan dari majlis agama negeri (MAIPP), jabatan agama negeri (JAIPP) dan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) atas dakwaan penyingkiran 20 batu nesan dari tanah perkuburan Islam di Air Itam di sini.

Sekumpulan daripada kira-kira 30 ahli Perkasa, yang diketuai oleh Ketua Perkasa Pulau Pinang, Mohd Rizuad Mohd Azudin, membawa tiga batu nisan yang telah dikeluarkan dan dibentangkan satu pejabat MAIPP di Menara Umno, salah ke pejabat MPPP di Komtar dan menyerahkan satu kepada MAIPPpejabat presiden Abdul Malik Abul Kassim pada kira-kira 04:00 hari ini.

"Bagaimana mereka boleh membenarkan batu nisan Islam akan dikeluarkan oleh pemaju untuk memberi laluan kepada projek perumahan?" Kata Mohd Rizuad. Beliau mendakwa bahawa batu nesan telah dikeluarkan minggu lepas dan salah saudara, simati Noorsham Mohd Amin, terkejut bahawa datuk dan nenek beliau dan batu nisan ibu bapa telah dikeluarkan tanpa sebarang notis.

"Ini adalah tidak menghormati si mati dan kepada umat Islam," katanya. Noorsham, yang turut hadir, menuntut bahawa MAIPP, JAIPP, MPPP dan kerajaan negeri menyelesaikan isu ini dengan segera.sumber

adios

No comments:

Post a Comment